skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Frykter oljekatastrofe

Flertallet av befolkninga i Nord-Norge frykter at det skal skje en oljekatastrofe langs kysten.

Publisert 27.07.2004 10:50. Oppdatert 27.07.2004 12:00.
Av Jørn Lien

I en spørreundersøkelse fra Verdens Naturfond mener tre av fire nordlendinger at Norge ikke gjør nok for å forhindre store oljeutslipp langs kysten.

Konsekvenser for flere næringer

Fagsjef i Verdens Naturfond i Norge, Andreas Tveterås, tror folk frykter at en oljekatastrofe skal ødelegge næringsgrunnlaget deres. I en undersøkelse fra Verdens naturfond svarer 72 prosent av nordlendingene at Norge ikke gjør nok for å hindre økende oljeutslipp utenfor kysten.

– Dette vil gå hardt ut over fiskeriene, hardt ut over sjøfugl og hardt ut over oppdrettsnæringen. Turistnæringen vil også lide hvis ikke norge kan vise til et rent og vakkert land, sier Andreas Tveterås.

Tjuedobling

En rapport fra kystverket viser at i løpet av 2015 kan den russiske transporten av olje gjennom barentshavet ha øket til 250.000 tonn årlig. Det betyr nesten en tjuedobling sammenlignet med 2003.

Tveterås mener det ikke blir gjort nok for å flytte oljetransporten lenger ut fra kysten. Deler av norskekysten burde også få status som særlig sårbart havområde, mener han.

Avviser kritikken

Fiskeriminister Svein Ludvigsen avviser at myndighetene ikke gjør nok for å hindre oljeutslipp. Til høsten skal fiskeriministeren presentere nye tiltak i en stortingsmelding.

Han sier at beredskapen bestanding kan bli bedre. – Både regjering og storting er opptatt av at vi skal ha en god beredskap slik at folk skal føle seg trygg, men vi kan aldri gardere oss mot at ulykke kan skje, sier fiskeriministeren.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no