skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil ha oljetrafikken lengre ut

Fylkeskommunene i Troms og Finnmark er begge positive til Kystdirektoratets forslag om å flytte seilingsleden mellom Vardø og Røst ut i internasjonalt farvann.

Publisert 02.03.2006 07:52. Oppdatert 02.03.2006 09:23.
Av Ole-Marius Aune Hansen

Finnmark har i dag ikke ressurser til å takle et skipsforlis så langt fra land, og setter derfor strenge krav til direktoratet om opprustning av beredskapen.

Må ha bedre beredskap

– Under Barents Rescue-øvelsen fikk vi erfare at dersom en øvelsen hadde vært reell ville hele Finnmarkskysten vært asfaltert. Det sier fylkesordfører i Finnmark Kirsti Saxi.

Den økende petroleumstrafikken mellom Norge og Russland har ført til at Norge nå søker FN om å få legge seilingsleden ut i internasjonalt farvann. I en høringsrunde stiller både Troms og Finnmark seg positive til forslaget, men krever en styrking av oljevernsberedskapen.

– Jeg mener staten må ta et større ansvar for beredskapen her oppe. Det betyr at de må være med å bidra med økonomiske midler til både kompetanseutbygging og utstyr.

Hovedutfordringen i forhold til at båtene som frakter olje og gass må seile lenger unna land er at man trenger å styrke slepebåtberedskapen. I dag finnes det 5 båter i hele Nord-Norge, og i Finnmark finnes det bare én. Det er for lite, mener Saxi.

– Jeg mener det kan være et berettiget krav at man må ha en slepebåt stasjonert også i Øst-Finnmark.

Russerne må på banen

Politikerne i Troms og Finnmark gir også uttrykk for at et nærmere samarbeid med Russland vil bli mer og mer viktig i fremtiden.

- Det med å bruke ressurser hos hverandre er viktig. Vi vet at russerne er gode på dette med skipstrafikk. De har gode kapteiner og godt mannskap. Det å kunne utnytte den kompetansen sammen med for eksempel norskutvikla teknologiske utstyr, vil være områder man kunne videreutvikle samarbeide mellom de to landene på.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no