skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil ha tankerne lengre til havs

Oljetankeren
Oljetankeren "Moscow". Foto 330-skvadronen.
Verdens Naturfond, WWF, i Norge vil ha russiske oljetankere lengre fra kysten. Men får motbør fra Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet.

Publisert 23.12.2003 07:38.
Av Silvana Elisabeth Granlien

Fagsjef Andreas Tveteraas i WWF mener det er uforsvarlig at oljetankere kan passere i norsk territorialfarvannet i de fiskerike områdene mellom Vardø og Nordkappbanken.

Den korte avstanden til kysten kan få katastrofale følger om det skjer en ulykke, sier Tveteraas.

Fiskere reagerer

Det har kommet mange negative reaksjoner på fiskeridepartementets planer, blant annet fra Fiskarlaget. Trafikken det er snakk om er hovedsakelig russiske oljetankere på vei mellom oljeterminaler i Nordvest-Russland og kontinentet.

I dag kan tankerne gå hvor de vil i internasjonalt farvann. Derfor er det fornuftig med en seilingsled, en fast rute, for å få kontroll med trafikken. Men det er verken fornuftig eller rimelig at Fiskeridepartementet ikke har fått laget en konsekvensutredning av saken, mener Tveteraas.

Miljøvernerne krangler

Naturvernforbundet avviser kravet fra Verdens Naturfond om at oljetankere til og fra Russland på tvinges lengre ut fra kysten.

Leder for Naturvernforbundet, Kurt Oddekalv, mener at en grense på 12 nautiske mil er tilstrekkelig.

Han viser til hva som skjedde da tankeren "Prestige" havarerte utenfor Spania. Da forsøkte spanske myndigheter å taue båten til havs. Dermed knakk tankeren og forurensningen fra havariet nådde større deler av kysten.

Oddekalv er fornøyd med forslaget fra departementet om en grense på 12 nautiske mil og mener det kan begrense skadene om en ulykke skulle skje.

Miljøvernforbundet er likevel enig med Naturvernforbundet om å forene krefter for å presse frem en best mulig oljevernberedskap.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no