skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Gammel tankbåt skaper frykt

Forsvaret og miljøvernerne skjelver: En 25 år gammel oljetanker uten dobbelt skrog skal frakte olje fra Murmansk og ned langs norskekysten.

Publisert 19.12.2003 08:18.
Av Bård Wormdal

Oljetankeren «Trader» er en av de første oljetankerne i denne transporten som kun har enkelt skrog, og både Forsvaret, Bellona og Norges Miljøvernforbund frykter en oljekatastofe. Leder av Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, er blant dem som reagerer.

Mer enn doblet

Tankskip fraktet i fjor 4 millioner tonn olje fra Russland og ned langs norskekysten. I år vil det bli fraktet over 9 millioner tonn - altså mer enn en fordobling.

Transporten er trygg på grunn av nye og sikkerhetsmessig avanserte skip, har russiske oljeselskap hevdet. Men det er likevel ikke hele sannheten. Forsvaret har nå registrert to tankskip i denne transporten uten dobbelt skrog.

Oljetankeren «Trader» er det ene - bygd i 1978. Båten fylles nå med 130.000 tonn olje i Murmansk. Skipet skal frakte tre ganger så mye olje som «Exxon Valdes», tankskipet som forårsaket en omfattende oljekatastrofe i Alaska.

Norge på etterskudd

Norges Miljøvernforbund mener norske myndighetene ikke henger med i denne utviklingen. Og kystdirektør Tor Christian Sletner innrømmer at det norske oljevernutstyret ikke er tilstrekkelig for å unngå en eventuell oljekatastrofe.

Fylkesberedskapssjef Henry Søderholm understreker likevel at beredskapen er styrket betydelig det siste året.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no