skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Altfor farlig jobb for fiskere

– Useriøst opplegg, og altfor farlig. Det sier fagfolk om regjeringas plan for å la trålerne slepe oljetankere i havsnød.

Publisert 25.08.2003 07:54. Oppdatert 25.08.2003 13:41.
Av Bård Wormdal og Odd-Asbjørn Brovold

Er mannskapet på trålerne skikket til å slepe en tanker? Nei, mener de proffe konkurrentene.
De to største bergingsselskapene til sjøs retter nå skarp kritikk mot regjeringens bruk av fiskebåter for å bedre oljevernet. Fredag ble det endelig klart at 100 fiskebåter skal kunne brukes for å bedre slepebåtkapasiteten for den økende kyst-trafikken med russisk olje.

– Farlig

Men både Taubåtkompaniet og Buksèr og Berging mener at verken fiskebåter eller mannskap er egnet til kritiske slepeoppdrag.

Bergingsjef i Buksèr og Berging, Dan Voll, sier sleping av oljetankere med fiskebåter kan føre til farlige situasjoner.

Taubåtkompaniet mener myndighetenes bruk av fiskebåter i oljevernberedskapen er på grensen til å være useriøs. Verken drillingen av mannskapet eller stabiliteten kan bli god nok, sier bergingsjef Inge Grøtting.

Det var i går kveld ikke mulig å få en kommentar fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Skeptiske fagfolk

De to selskapene som nå kritiserer regjeringas opplegg, har sin egen kake å mele – men er ikke alene om å være kritiske.

NRK har i dag snakket med flere fagfolk blant annet på Marintek i Tronheim og hos flere selskap som leverer konstuksjon og design på moderne fiskefartøy. Konklusjonen er at moderne fiskefartøy både har slepekraft og utstyr for å slepe, selv store oljetanktere. Betenkeligheten er knyttet til om fiskefartøyene har stabilitet nok til å håndtere en stå stort fartøy.

Holde igjen

Men avtalen med Fiskeridepartementet er ikke at trålerne skal erstatte slepebåtene. Derimot skal de i slike tilfeller forsøke å holde igjen havaristen slik at den ikke «ræk i fjæra».

Fagfolkene vi har snakket med er entydige i at moderne fiskefartøy har kapasiteten som skal til for å kunne klare dette. Hard manøvrering med slike slep er imidlertid ikke å anbefale.

Beregninger

Et forslag fra en fagmann på området er at alle båtene gjennomgår beregninger av stabilitet før det blir aktuelt å bruke dem til denne oppgaven.

Forøvrig har flere fiskefartøy nesten like stor trekkraft som de slepebåtene som likevel skal inn i beredskapen langs kysten av Nord-Norge i løpet av noen måneder.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no