Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Valg 2003 Vestfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Vestfold
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Tips og pressemeldinger til NRK Vestfolds valgredaksjon sender du til:

NRK Vestfold Postboks 120, 3101 Tønsberg Tlf. 33 31 11 11

Distriktsredaktør:

Nettredaktør:


 
Valgkommentar:

Fargeløs valgkamp

Årets valgkamp har vært både tam og fargeløs. Det mener valgkommentator Finn Egil Holm.

Publisert 15.09.2003 07:58. Oppdatert 15.09.2003 15:01.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Finn Egil Holm

Rævafotball er et begrep de fleste fotballinteresserte har et forhold til. Spørsmålet er om ikke en del politikere og pressefolk har bidratt til at noen mener at årets valgkamp også fortjener samme betegnelse, mener valgkommentator Finn Egil Holm.

En gjennomgang av årets valgkamp både nasjonalt og lokalt her i Vestfold viser nemlig klart at aktørene ikke i vesentlig grad har klart å få frem de mer ideologiske forskjellene mellom partiene. Valgkampen har i det alt vesentligste dreid seg om et Norges- og kretsmesterskap – i enkeltsaker uten noen form for ideologisk mønster.

Ikke-politiske saker

Når i tillegg store deler av valgkampen er blitt preget av ikke-politiske saker, så som Medhaug-saken og ”slaget i Drammen”, er det kanskje ikke så rart at noen assosierer valgkampen med ræva–stempelet fra fotballspråket.

Spesielt ettersom målet med en lokalvalgkamp jo fortsatt er å få frem de lokalpolitiske skillelinjene samt bidra til et ekte engasjement i befolkningen som igjen skal bidra til å styrke lokaldemokratiet.

TV-valgkampen

Allerede fra den første TV-duellen som foregikk i NRKs RedaksjonEN fikk vi en forsmak på hvordan riksmediene og rikspolitikerne ville opptre i denne valgkampen. Her debatterte Carl I. Hagen og Jens Stoltenberg innvandringspolitiske spørsmål som velgerne ikke har noen innflytelse på ved dette kommune- og fylkestingsvalget.

I tillegg fikk man en runde med ja-/nei-spørsmål som kun bidro til en ytterligere forenkling og tabloidisering av innfløkte politiske spørsmål.

Resten av den riksdekkende TV-valgkampen har foregått i samme stil hvor landets rikspolitikere nærmest på autopilot har kranglet om å være best på slagord og beskrivelser i saker som alle i realiteten erkjenner er viktige.

Vi har hatt eldre og skole, og skole og eldre. I tillegg en jevn dose innvandringspolitikk samt de sedvanlige skrekkscenariene om tilstandene i eldreomsorgen.

Sykepleier-kamp

Denne gang ble disse skrekkbeskrivelsene iscenesatt av Norsk Sykepleierforbund som midt i valgkampen kom med en tendensiøs undersøkelse som forskere og andre etter noe tid karakteriserte nærmest som et makkverk.

Men, det som for utenforstående må fortone seg som en evig lønnskamp fra dette forbundets side, bidro uansett til at landets rikspolitikere i en periode av valgkampen overbød hverandre i skildringer av de påståtte ”overgrep” på landets sykehjem.

Kravet om en sentralstyrt bemanningsnorm ble selvsagt derfor også tatt opp av de rikspolitikere som egentlig mener at kommunepolitikerne uansett ikke evner å prioritere. Ingen ble imidlertid konfrontert med sine uttalelser da forskere og andre begynte å stille spørsmålstegn ved seriøsiteten i forbundets såkalte undersøkelse.

Fargeløst i Vestfold

Også lokalt i Vestfold har valgkampen fortonet seg ganske fargeløs, og det har vært vanskelig å finne de store skillelinjene. Men, det finnes positive unntak. Både i Larvik og i Tønsberg-regionen har vi vært vitne til en valgkamp der i hvert fall de lokale sakene har dominert blant aktørene.

I Larvik skyldes dette i vesentlig grad Larvikslistas inntreden på den lokalpolitiske arenaen. I Tønsberg-regionen kan den lokale fokuseringen i vesentlig grad tilskrives den opphetede debatten i forbindelse med etableringen av bomringen rundt Tønsberg.

I tillegg synes jeg de regionale valgsendingene på NRK TV, og i en viss grad ordførerduellene på TV Vestfold, har bidratt til å forsøke å sette søkelyset på det dagens valg i realiteten dreier seg om.

Tramper i suppen

Men, også her i Vestfold har det vært en valgkamp hvor noen aktører åpenbart har trampet i suppetallerkenen og ikke evnet å stå stille når de først har havnet der. I tillegg har enkelte kandidater sluppet billig unna fordi lokalmediene ikke har gjort jobben sin.

Eller hva skal man si når en FrP-kandidat i Holmestrand, i en kommentarartikkel i avisa Jarlsberg, i fullt alvor foreslår at staten bør overta ansvaret for sykehusdriften i landet uten å bli konfrontert med sitt åpenbart manglende kunnskapsnivå etterpå?

Mange var det også som reagerte når avisa Østlandsposten på lørdag like godt anbefalte velgerne å stemme Høyre eller Larvikslista. Samtidig sikret kollegaen på Bjelland (Tønsbergs Blad red anm.) sikret Telenor og Netcom en god dag, da undertegnede nærmest ble nedringt av kandidater som beskyldte fylkets største avis for å ha gjort om sitt lørdagsmagasin til noe som skal ha minnet mistenkelig om en en valgavis for Høyres fylkesordførerkandidat.

Endringer kreves!

På bakgrunn av ovennevnte er det min påstand at både partier, kandidater og ikke minst de ulike aktørene i media må foreta en grundig evaluering av årets valgkamp.

Fortsetter de fremtidige lokalvalgkampene etter samme mønster som årets er det nemlig min uærbødige påstand at det vil få alvorlige konsekvenser for lokaldemokratiet!


Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Sande Svelvik Hof Holmestrand Re Horten Tønsberg Nøtterøy Tjøme Sandefjord Stokke Andebu Lardal Larvik

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Stemmerettens historie

Det har ikke alltid vært like selvsagt for alle å få stemme til valg i Norge. Fra 1814 har historien om stemmeretten forandret seg i stor grad.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Geir Helljesens valgskole

NRKs politiske medarbeider Geir Helljesen gir deg her alle fakta omkring høstens kommune- og fylkesting-valg. Les hans valgskole og du er klar til å stemme!

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene. Representantene blir valgt for fire år.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Også denne gangen er det Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste i Bergen som står ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no