Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Valg 2003 Vestfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Vestfold
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Tips og pressemeldinger til NRK Vestfolds valgredaksjon sender du til:

NRK Vestfold Postboks 120, 3101 Tønsberg Tlf. 33 31 11 11

Distriktsredaktør:

Nettredaktør:


 
Valgkommentar:

Ordfører-thriller i Vestfold

Dagens valg kan føre til at en rekke ordførere må se seg om etter annet arbeid. I de fleste kommuner er situasjonen svært åpen når det gjelder ordførervervet.

Publisert 15.09.2003 08:33. Oppdatert 15.09.2003 10:17.
Av Finn Egil Holm.

Jeg tør derfor kun å foreslå en eneste ”banker” før stemmene er talt opp i kveld, og det er at Sps Thorvald Hillestad vinner det direkte ordførervalget i Re!

Høyre mister ordførere

De ulike meningsmålinger har vist at spesielt ordførerpartiet i Vestfold, Høyre, må leve i åndeløs spenning denne valgkvelden. Partiet står nemlig i fare for å miste nærmere halvparten av de 8 (inklusive fylkesordføreren) ordførerne partiet i dag har.

Jeg er imidlertid rimelig trygg på at partiet kommer til å gjøre et noe bedre valg i Vestfold enn enkelte meningsmålinger midt i valgkampen indikerte. Derfor tror jeg partiet har større sjanse for å sikre seg flere ordførere nå enn situasjonen skulle tilsi for bare en uke siden.

Uansett tror jeg partiet får store problemer med å sikre gjenvalg av samtlige av sine 8 ordførere i fylket når velgerne i kveld har avsagt sin dom.

Tips

Her er mine kortfattede vurderinger og tips før velgerne går til stemmeurnene:

Larvik

Meningsmålinger har vist at Høyre sliter, mens den nystartede Larvikslista og FrP ser ut til å gjøre et godt valg.

Samtidig viste Østlandspostens ordførermåling at sittende ordfører, Øyvind Riise Jensen (H), scoret høyest blant de aktuelle ordførerkandidatene. FrPs Knut Anvik scoret tilsvarende dårlig på denne målingen, og FrP må nok belage seg på at man heller ikke denne gang klarer å kapre ordførervervet i ferjebyen.

Svak ordførerfavoritt: Øyvind Riise Jensen (H). Outsidere: Inger Johanne Gran (Larvikslista), og Sonja M. Bartholdsen (Ap).

Lardal

I Lardal tror ikke jeg på de store endringene, og dermed gir ordførertipset seg selv.

Ordførerfavoritt: Rune Høiseth (Ap). Outsidere: Nils Røsholt (Sp), og Bjarne Steen (H).

Sandefjord

I Sandefjord har flere meningmålinger vist at H og FrP har muligheter til å sikre seg rent flertall i bystyret.

Til tross for dette har Høyres ordførerkandidat Bjørn Ole Gleditsch uttalt at han primært ønsker et bredere samarbeid der eksempelvis også mellompartiene inngår. Med dette har han sikkert hisset på seg FrP, men samtidig nærmest sikret seg flertall når ordførerkabalen skal legges i hvalfangerbyen.

Klar ordførerfavoritt: Bjørn Ole Gleditch (H).

Andebu

I Andebu er sittende ordfører Hans Hilding Hønsvall (KrF) en rimelig populær ordfører. Men, all den tid KrF ser ut til å gjøre et dårlig lokalvalg i år skal det bli svært spennende å se hvorvidt KrF klarer å holde på sin eneste ordfører i fylket. Det mangler i hvert fall ikke på alternative kandidater i dagens valg!

Liten ordførerfavoritt: Hans Hilding Hønsvall (KrF) Outsidere: Kjell Madsen (AP), Jan Vestby (H), Odd Erling Røsholdt (Sp) og Karin Helene Nygaard (FrP).

Stokke

I Stokke slutter som kjent den svært populære ordføreren gjennom de16 siste år, Per – Eivind Johansen (H). I tillegg er det et ekstra spenningsmoment at SV igjen stiller liste i kommunen. Tror imidlertid det skal svært mye til dersom ikke den neste ordføreren fortsatt representerer Høyre.

Klar ordførerfavoritt: Walther Brynhildsen (H). Liten outsider: Nils Ingar Aabol (Ap).

Tjøme

På ferieøya er valget helt åpent etter at den svært populære ordføreren Roar Tanberg (Ap) nå takker for seg. Når det heller ikke lyktes FrP å få den populære Per Ove Width til å stille som ordførerkandidat er det nærmest umulig å dra frem noen klar ordførerfavoritt.

Svak ordførerfavoritt: Petter Gjertsen (Ap). Store outsidere: Anne Mitsem (H), og Inger Beate Christiansen (Tjømelista).

Nøtterøy

Den joviale og svært populære borgermester Svein Harding Hansen er ytterligere en av de mer profilerte ordførerne i fylket som nå takker for seg. Det har vært en tøff valgkamp på Nøtterøy, hvor spesielt bomsaken har vært et stort stridstema.

Meningsmålinger har vist at FrP og Høyre kan beholde flertallet i kommunestyret, men med FrP som det største partiet. Dermed risikerer Høyre i så fall å miste ordførerposisjonen for første gang på nærmere 100år!

Ordførerfavoritt: Bjørn Kåre Sevik (FrP). Outsider: Erik Holmelin (H).

Tønsberg

I Tønsberg har valgkampen vært minst like tøff som på Nøtterøy. Bomsaken har vært svært mye i fokus også her, men valgkampen har i tillegg dreid seg om mer prinsipielle spørsmål som konkurranseutsetting av kommunale tjenester m.v.

Meningsmålinger har vist at Høyre og FrP vil kunne få rent flertall ved valget, med FrP som det klart største partiet. Dermed er Tønsberg den byen FrP antakeligvis har størst muligheter til å kapre ordførerkjedet etter dagens valg.

Ordførerfavoritt: Per Arne Olsen (FrP). Outsider: Petter Berg (H) og Harald Haug Andersen (Ap).

Re

I Re er det direkte ordførervalg, og det er ingen ting i valgkampen som har endret på Mr. Hillestads klare favorittstempel.

Klar ordførerfavoritt: Thorvald Hillestad (Sp).

Horten

I Horten har meningsmålinger vist at Nils Henning Hontvedt og hans Arbeiderparti ligger godt an til å fortsatt inneha den politiske ledertrøya også i de kommende fire årene.

Hontvedt har dessuten drevet en aktiv valgkamp som har alle muligheter til å bringe resultater. Horten fremstår dermed som den kommunen som Ap har størst muligheter til å sikre seg ordføreren etter dagens valg.

Klar ordførerfavoritt: Nils Henning Hontvedt (AP). Liten outsider: Roar Jalland (H).

Holmestrand

Meningsmålinger har i valgkampen vist at valget i Holmestrand er svært åpent. Dette skyldes ikke minst at de nye partiene i byen, SV og FrP, ser ut til å kapre godt med stemmer. Dermed kan Johan Sveles (H) dager som ordfører være talte.

Ordførerfavoritt: Gerd Margrethe Monsen (Ap). Store outsidere: Johan Svele (H), og Jon Arne Johnsrud (By- og bygdelista).

Hof

Det har egentlig vært en ganske fredelig valgkamp i Hof, og det virker som om folk stort sett er fornøyd med kommunen under styring av Høyres Olav Bjørnli.

Litt temperatur ble det først når FrP gikk ut og hevdet at bøndene hadde for stor makt i kommunen. Antallet lister i kommunen er for øvrig fordoblet sammenlignet med for fire år siden i og med at KrF, SV og FrP alle stiller lister denne gang.

Ordførerfavoritt: Olav Bjørnli (H). Outsidere: Per Kristian Syvertsen (Ap) og
Thorolf Kalager (Sp)

Sande

I Sande møter den populære Ap-ordføreren gjennom de12 siste årene, Karl Einar Haslestad, kvalifisert motstand siden ”gamle-ordføreren” Knut H. Slevigen (H) gjør politisk comeback. Det har ikke vært lokale meningsmålinger i Sande, men hele valgkampen tyder på at selve ordførerduellen står mellom disse to lokalpolitiske ringrevene.

Ordførerfavoritt: Karl Einar Haslestad (Ap). Outsider: Knut H. Slevigen (H)

Svelvik

I Svelvik kommune skal den unge Høyre - ordføreren, Knut Erik Lippert, som kjent forsøke å bryte en (u-)vane der ordføreren bare blir sittende i fire år av gangen.

Det har heller ikke vært noen meningsmålinger i Svelvik i løpet av valgkampen, men jeg tror Lippert likevel har store muligheter for nok en fireårsperiode med ordførerkjedet rundt halsen. Skulle det knipe kan Lippert & Co. muligens få helt nødvendig drahjelp fra Venstre som for første gang på 60 år stiller liste i kommunen.

Ordførerfavoritt: Knut Erik Lippert (H). Outsidere: Svend Eriksen (Ap), Wiggo Frank Aronsen (FrP)

Vestfold fylkesting

Det har i løpet av valgkampen vært gjennomført to meningsmålinger om fylkestingsvalget, med svært sprikende resultater.

På den siste målingen hadde H og FrP rent flertall, med FrP som det klart største partiet av de to. Mye tyder på at Høyre for første gang siden det ble direkte valg til dette nivået i 1975 dermed står i en reell fare for å miste fylkesordføreren. I tillegg er det en kjent sak at det slett ikke er sikkert at mellompartiene denne gang kommer til å gå inn i en valgteknisk samarbeidsavtale med FrP og H dersom disse to partier ikke får rent flertall ved valget.

Dermed er situasjonen helt åpen, og man skal slett ikke se bort i fra at valget av ny fylkesordfører kan bli en skikkelig politisk thriller i ukene som kommer.

Svak ordførerfavoritt: Svein Kristian Waale (KrF). Store outsidere: Per –Eivind Johansen (H), Anne Rygh Pedersen (Ap), og Leif Olav Halse (FrP).


Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Sande Svelvik Hof Holmestrand Re Horten Tønsberg Nøtterøy Tjøme Sandefjord Stokke Andebu Lardal Larvik

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Stemmerettens historie

Det har ikke alltid vært like selvsagt for alle å få stemme til valg i Norge. Fra 1814 har historien om stemmeretten forandret seg i stor grad.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Geir Helljesens valgskole

NRKs politiske medarbeider Geir Helljesen gir deg her alle fakta omkring høstens kommune- og fylkesting-valg. Les hans valgskole og du er klar til å stemme!

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene. Representantene blir valgt for fire år.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Også denne gangen er det Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste i Bergen som står ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no