Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Valg 2003 Vestfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Vestfold
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Tips og pressemeldinger til NRK Vestfolds valgredaksjon sender du til:

NRK Vestfold Postboks 120, 3101 Tønsberg Tlf. 33 31 11 11

Distriktsredaktør:

Nettredaktør:


 
VALGKOMMENTAR:

Innvandringspolitikk og Medhaug-sak i fokus

Mens folk flest stort sett har vært mest opptatt av å nyte sommerens pangvær er det, med unntak av alt oppstyret som var omkring Ariel Sharons norgesbesøk, to temaer som mer enn noen andre har preget det politiske nyhetsbildet i ferien: Innvandringspolitikk og Medhaug-saken.

Publisert 11.08.2003 10:19. Oppdatert 14.08.2003 12:36.
Av Finn Egil Holm, valgkommentator

Bakgrunnen for at diskusjonen rundt norsk innvandringspolitikk igjen har preget sommerens mediebilde skyldes ikke minst at det har vært flere grove voldsepisoder hvor innvandrere har vært innblandet.

Hagen på banen

Fra sitt feriested i Spania har ikke FrP-formann Carl I. Hagen unnlatt å gripe fatt i en del av disse hendelsene, og han har ved flere anledninger denne sommeren kommet med krasse uttalelser om politiske konkurrenter som ikke deler hans og FrPs restriktive syn i innvandringspolitikken.

Med det fokuset som igjen er skapt rundt disse vanskelige politiske spørsmålene tror jeg FrP nok en gang vil oppleve at man får økt tilslutning ved inngangen til en valgkamp – denne gang som en direkte konsekvens av det sterke fokuset på landets flyktninge-, asyl- og innvandringspolitikk.

Dette til tross for at vekstpotensialet for partiet relativt sett er begrenset på denne typen saker, da det vel fortsatt er slik at de som er mest forarget over landets innvandringspolitikk allerede støtter partiet.

Utfordringen for FrP vil imidlertid, som tidligere, være å holde seg innenfor det som oppfattes som "sømmelighetens grenser" når man skal fremheve politiske synspunkter i denne typen saker.

Klarer man ikke dette er faren stor for at partiet vil tape velgere som støtter partiet mer på grunn av partiets synspunkter i andre politiske saker enn i innvandringspolitikken. Ja, en undersøkelse gjengitt i Tønsbergs Blad i sommer viste eksempelvis at blant vestfoldinger oppfattes det som greit at Vestfold er blitt et flerkulturelt samfunn.

Derfor skal ikke partiet ha mange outrerte innvandringsutspill som Bergen FrPs Kenneth Rasmussen før man risikerer å tape velgere. Rasmussen har i fullt alvor fått seg til å hevde at partiet ikke vil ha "synlige innvandrere", at "Norge er for nordmenn" samt at han visstnok vil stoppe "muslimske fundamentalister" på grensen. Hvordan man så skal plukke ut disse i tollen sier den godeste Rasmussen ingen ting om...

Men, uansett er min påstand at FrP så langt har tjent på alt fokuset rundt innvandringspolitikken i sommer, og det vil overraske meg stort om ikke partiet på meningsmålinger nå ved valgkampens begynnelse vil ligge an til å gjøre tidenes valg.

Så vil valgkampen vise om partiet denne gang står distansen helt ut eller om man nå også vil stivne litt på slutten.

Medhaug-saken

Den andre store politiske medie-saken denne sommeren er utvilsomt alt oppstyret rundt den såkalte Medhaug-saken i Rogaland.

Selve saken dreier seg om Rogaland KrFs Jan Birger Medhaug. Han var partiets kandidat til fylkesordførervervet i Rogaland, men da det ble kjent at han var anmeldt for en voldtekt som skulle ha funnet sted for ti år siden, valgte fylkespartiet å droppe ham som kandidat.

Da politiet henla saken (begge parter har for øvrig senere påklaget henleggelsen) ble partiet splittet i to: Én del av partiet mener at Medhaug må få plassen tilbake, mens andre mener at han ikke har tilstrekkelig tillit fra partiets side.

I korte trekk kan man derfor si at saken nå dreier seg om tillit eller ikke mellom Rogaland KrF og Medhaug.

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland var tidlig på banen og hennes ulike uttalelser - som ikke akkurat bar preg av veloverveide sjakktrekk i "Agdesteinklassen" - har imidlertid sterkt bidratt til å gjøre saken til noe annet enn en ren lokal tvist.

Svarstad Haugland må derfor ta svært mye av skylden for at dette er blitt en rikspolitisk affære som fortsetter å ri partiet som en mare.

Det er derfor grunn til å tro at man internt i KrF vil legge mye av skylden for et eventuelt dårlig valgresultat på partiledelsens håndtering av Medhaug-saken.

Jeg er imidlertid av den oppfatning at denne saken ikke vil få dramatiske konsekvenser for KrF ved det kommende kommune-og fylkestingsvalget i Vestfold.

Dette rett og slett fordi Jan Birger Medhaug for det brede lag av befolkningen var et relativt ubeskrevet politisk blad før selve Medhaug-saken dukket opp, samt at man ikke skal glemme det faktum at KrF på meningsmålingene som ble offentliggjort før ferien – og før Medhaug-saken tok av for alvor – allerede var nær sitt eget grunnfjell i oppslutning.

At saken selvsagt har bidratt til å skape vondt blod i deler av KrF og samtidig har gjort det vanskeligere for partiet å komme frem med sitt politiske budskap, er også hevet over enhver tvil.

Men, jeg tror altså ikke lokale KrF-ere skal frykte at Medhaug-saken ødelegger høstens valgoppslutning. Blir den dårlig, tror jeg man skal lete etter helt andre politiske årsaker til fallende velgeroppslutning.

I så fall vil det være langt mer alvorlig for partiet enn hva en dårlig håndtert voldtektsanmeldelse på en av partiets lokalpolitikere representerer.

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Sande Svelvik Hof Holmestrand Re Horten Tønsberg Nøtterøy Tjøme Sandefjord Stokke Andebu Lardal Larvik

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Stemmerettens historie

Det har ikke alltid vært like selvsagt for alle å få stemme til valg i Norge. Fra 1814 har historien om stemmeretten forandret seg i stor grad.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Geir Helljesens valgskole

NRKs politiske medarbeider Geir Helljesen gir deg her alle fakta omkring høstens kommune- og fylkesting-valg. Les hans valgskole og du er klar til å stemme!

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene. Representantene blir valgt for fire år.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Også denne gangen er det Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste i Bergen som står ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no