Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Valg 2003 Vestfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Vestfold
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Tips og pressemeldinger til NRK Vestfolds valgredaksjon sender du til:

NRK Vestfold Postboks 120, 3101 Tønsberg Tlf. 33 31 11 11

Distriktsredaktør:

Nettredaktør:


 
Valgkommentar

Kladdeføre for regjeringspartiene

På en måte kan man si at velgerne i stadig sterkere grad flokker seg om de partier som så langt ikke har vært i nærheten av en regjeringstaburett.

Publisert 08.09.2003 08:43. Oppdatert 08.09.2003 10:04.
Finn Egil Holm er NRK Vestfolds valgkommentator
Av Finn Egil Holm

Det store spørsmålet er derfor om velgerne på valgdagen også straffer de partier som sitter med makta i de ulike kommunene. I så fall vil Høyre ligge dårlig an i Vestfold.

FrP og SV?

En uke igjen til valget ser de tidlige trendene i valgkampen ut til å holde seg: spesielt FrP, men også SV, ligger an til å gjøre et kanonvalg – mens alle de øvrige partier sliter med å engasjere velgerne.

Forrige ukes skolevalgsresultater, både på landsbasis og her i Vestfold, viste samme tendens. Holder denne tendensen seg helt frem til valgdagen (noe det nå er relativt stor sannsynlighet for), kan vi i så fall være vitne til noe som minner om et aldri så lite ”grasrotoppgjør”. Et oppgjør mot de etablerte politiske partier og det politiske system.

Tøft for regjeringen

Selv om kommunevalgresultatet selvsagt ikke påvirker Stortingets sammensetning, så vil valgresultatet likevel påvirke det politiske klimaet - både mellom regjeringspartiene og opposisjonspartiene, og mellom de tre regjeringspartiene internt.

I dag kan vi se av meningsmålingene at regjeringspartiene samlet kommer til å gå til dels kraftig tilbake. Man trenger ikke å være politikkens Einstein for å forstå at et slikt eventuelt valgresultat kommer til å bli brukt for å finne ut om noe av årsaken har sammenheng med selve regjeringssamarbeidet.

Dessuten vil jo ikke en offensiv opposisjon, som attpå til har fått seg en vitamininnsprøyting som følge av et eventuelt godt lokalvalgsresultat, gjøre situasjonen særlig enklere for Bondevik & Co. På bakgrunn av dette kan kommunevalgsresultatet få merkbare konsekvenser, også for den rikspolitiske situasjonen i kongeriket.

Anspent i KrF

Spesielt tror jeg situasjonen kommer til å bli anspent i KrF hvor partiet står i fare for å miste mange lokale maktposisjoner.

Her vil nok derfor mange nok en gang stille spørsmålet om hvorvidt det fortsatt lønner å sitte i regjering sammen med Høyre. Man skal nemlig være klar over at KrF allerede før Medhaugsaken lå svært lavt på meningsmålingene.

Ellers så antydet jeg her tidligere at jeg ikke trodde selve Medhaugsaken ville få særlig betydning ved lokalvalget i Vestfold. Det var før jeg ble vitne til noe som vel må være i nærheten av å være en av tidenes mest klumsete håndtering av en ikke-politisk sak fra en partiledelses side.

Det er Kristelig Folkeparti alene og ikke Jan Birger Medhaug som er årsak til at dette er blitt en stor og omstridt sak i offentligheten. Da partileder Valgerd Svarstad Haugland fikk melding om voldtektsanklagen, tok hun de grep som førte til at Medhaug mistet sitt verv, og at saken ble offentlig. Dersom det ikke hadde skjedd, hadde vi bare stått igjen med en henleggelse om «intet straffbart forhold», og vi hadde aldri fått noen offentlig Medhaugsak slik vi nå kjenner den.

Når så fylkespartiet i Rogaland , etter mange hårreisende behandlingsrunder, og til tross for statsadvokatens frikjenning av Medhaug, presterer å ikke gi den samme Medhaug tilbake sitt verv fordi han angivelig skal ha gått til angrep på KrF, blir det hele forstemmende. Jeg tror derfor mange KrF-ere over det ganske land kommer til å reagere på den skammelige håndteringen ”omsorgspartiet” har gitt Jan Birger Medhaug ved å la være å stemme på partiet ved valget om en uke.

Ordfører-ras for Høyre?

Men, det som kanskje er vel så interessant i Vestfold, er om tilbakegangen for det største regjeringspartiet, Høyre, blir så merkbar at partiet mister sin status som ”ordførerpartiet” i fylket. Både skolevalgsresultatet på katastrofalt lave 8,6%, og ulike lokale meningsmålinger i løpet av valgkampen, har vist at partiet må innlede en skikkelig sluttoffensiv dersom de ikke skal stå i fare for å miste ordføreren både i en rekke kommuner i Vestfold, og i fylkeskommunen.

I dag har partiet, i tillegg til fylkesordføreren, ordføreren i halvparten av fylkets 14 kommuner. Det er min påstand, nå en uke før valget, at ingen av disse er helt sikre kort. Selv om jeg nekter å tro at partiet mister alle disse, er det faktisk en reell fare for at partiet kan miste minst halvparten av sine ordførere i det tradisjonelt så konservative Vestfold.

Sikkert ingen lystig tanke for partiets mange listekandidater når de nå kun har en uke på seg til å snu valgvinden i sin favør.

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Sande Svelvik Hof Holmestrand Re Horten Tønsberg Nøtterøy Tjøme Sandefjord Stokke Andebu Lardal Larvik

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Stemmerettens historie

Det har ikke alltid vært like selvsagt for alle å få stemme til valg i Norge. Fra 1814 har historien om stemmeretten forandret seg i stor grad.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Geir Helljesens valgskole

NRKs politiske medarbeider Geir Helljesen gir deg her alle fakta omkring høstens kommune- og fylkesting-valg. Les hans valgskole og du er klar til å stemme!

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene. Representantene blir valgt for fire år.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Også denne gangen er det Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste i Bergen som står ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no