Helenas kjøkken - bannerskilleTips ossskilleBildegallerierskille_slutt
Valg 2003 Vestfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østafjells > Valg 2003 Vestfold
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Tips og pressemeldinger til NRK Vestfolds valgredaksjon sender du til:

NRK Vestfold Postboks 120, 3101 Tønsberg Tlf. 33 31 11 11

Distriktsredaktør:

Nettredaktør:


 
Valgkommentar:

Merkelig valgkamp

Med bare to uker igjen til valget preges valgkampen fortsatt mer av enkeltstående hendelser enn av politiske saker. Dette skriver vår valgkommentator Finn Egil Holm i sin komentar.

Publisert 01.09.2003 08:30. Oppdatert 01.09.2003 15:10.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Finn Egil Holm

Dersom man skal tillate seg å karakterisere valgkampen så langt, så må den kalles merkelig. Ja, med bare to uker igjen til valget preges valgkampen fortsatt mer av enkeltstående hendelser enn av politiske saker. Ikke rart at folk flest blir forvirra og har vanskeligheter med å bestemme seg for hvilket parti de skal stemme på.

Drukner i sex-anklager

Inngangen til denne valgkampen var mye preget av innvandringspolitiske spørsmål og Medhaug - saken. I selve valgkampen har innvandrings-spørsmålet blitt tonet mye ned. Det samme kan ikke sies om Medhaug – saken og sexanklagene i Rogaland KrF.

Nei, sjelden har vi vært vitne til at en valgkamp så til de grader har vært preget av ikke-politiske saker som denne gang. KrF har eksempelvis halvveis i valgkampen nesten ikke kommet i gang med å presentere sitt politiske budskap. Dette fordi det eneste fokuset partiet har klart å skape dreier seg om sexanklagene i Rogaland. Selve Medhaug-saken har man heller ikke klart å legge død, og etter statsadvokatens frifinnelse av han i forrige uke – samt KrFs usedvanlige klomsete håndtering også av dette kapitlet i saken - er det utrolig nok usikkert om KrF i det hele tatt kommer i gang med sin ”ordinære” valgkamp før det hele er over. Ikke rart at partileder Svarstad Haugland ser kjørt ut om dagen.

- Martin Schanches slag mot en politikerkollega stjal oppmerksomheten fra de politiske sakene, sier valgkommentator Finn Egil Holm.

Slaget i Drammen

Selv om FrP fortsatt ligger rekordhøyt på meningsmålingene så har partiet heller ikke denne gang unngått å havne i medienes søkelys på grunn av lokale kandidaters idiotiske opptreden.

Denne gang var det Mr. Rallycross, Martin Schankes, debut som skoledebattant som rystet kongeriket. Ja, hans slag mot en politikerkollega fra Ap har rullet over tv–skjermene i en hel uke, og sterkt bidratt til at FrP var nede for telling noen dager, men viktigere – slaget har også sterkt bidratt til at de politiske sakene stort sett fortsatt har vært fraværende. Det har jo selvsagt heller ikke lagt noen demper på oppmerksomheten at Schanke selv nærmest har forsøkt å fremstille det som om det er han som er det egentlige offeret i den farsen som er oppstått etter at han totalt mistet besinnelsen i sin debut som skoledebbatant!
Innspurten viktig

Innspurten er viktig

All den tid affærene har dominert mer enn sakene så langt i denne valgkampen er det min klare oppfatning at de siste to ukene blir veldig viktige.

Det er jo dokumentert tidligere at veldig mange velgere nærmest bestemmer seg like før man putter stemmeseddelen i valgurnen. Med en så merkelig og uforutsigbar valgkamp som vi har opplevd til nå er det ingen grunn til å tro noe annet enn at det samme vil gjenta seg denne gangen. På denne bakgrunn tror jeg de partiene som klarer å få fokus på sine saker frem mot valgdagen har mye å hente.
Samtidig tror jeg alle partiene har nytte av å forsøke få frem skillelinjene i politikken på en mye klarere måte enn det man har klart til nå.

Dette fordi jeg tror at folk flest har vansker med å skille partiene når deres fremste representanter stort sett bruker tiden på å krangle om småting når de slipper til på skjermen. Dette bidrar ikke akkurat til å fange oppmerksomheten og interessen blant alle de som fortsatt ikke vet hva de skal stemme på. Eller om de i det hele tatt skal stemme.

Men, det sier uansett ikke så rent lite om norsk politikk om dagen når et politisk null fra Drøbak klarer å bli hovedperson midt under en valgkamp!

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Sande Svelvik Hof Holmestrand Re Horten Tønsberg Nøtterøy Tjøme Sandefjord Stokke Andebu Lardal Larvik

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Stemmerettens historie

Det har ikke alltid vært like selvsagt for alle å få stemme til valg i Norge. Fra 1814 har historien om stemmeretten forandret seg i stor grad.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Geir Helljesens valgskole

NRKs politiske medarbeider Geir Helljesen gir deg her alle fakta omkring høstens kommune- og fylkesting-valg. Les hans valgskole og du er klar til å stemme!

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene. Representantene blir valgt for fire år.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Også denne gangen er det Norsk Samfunnsvitenskaplig Datatjeneste i Bergen som står ansvarlig for gjennomføringen av skolevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no