skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Delbert McClinton

Delbert McClinton. Foto: Playground Music.
Delbert McClinton. Foto: Playground Music.
Nevner du navnet Delbert McClinton får du positiv respons hos roots-og blueselskere over hele verden. Delbert er en levende legende og han har greid det kunststykket å holde seg på topp i tiår etter tiår.

Publisert 04.08.2005 22:02. Oppdatert 04.08.2005 22:04.
Av Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

Les også: P1-opptak blir live-abum

Les også: Kjempekritikk av P1-opptak

Han har en sjelden evne til å kombinere country, blues, soul og rock&roll som om det ikke var noen forskjell på sjangerne og det i beste Texas-tradisjon. Vår mann var en anerkjent munnspiller lenge før han begynte å synge profesjonelt. Karrieren begynte på slutten av 50-tallet og fortsatt er han på topp.

Begynte på munnspill

Delbert McClinton ble født i Lubbock i Texas i 1940 og han vokste opp i Fort Worth. Han oppdaget blues i tenårene og begynte å spille munnspill. Han opptrådte på en spesiell type musikkbarer der det var spesielle sjangere for hver kveld. Onsdag var det country, torsdag var det bluegrass, fredag var det blues osv. Delbert spille med alle de forskjellige bandene.

Det var på den tiden han kom i kontakt med the Straitjackets, som var husbandet på en av de lokale bluesklubbene i Fort Worth. Dermed ble det jobbing med legender som Howlin` Wolf, Jimmy Reed, Sonny Boy Williamson nr. 2 og Bobby ”Blue” Bland.

Sin Første hit fikk han i 1960 med en coverversjon av Sonny Boys ”Wake up Baby”. Dermed ble han den første hvite artisten som ble spilt på den berømte bluesradiostasjonen KNOK i Fort Worth. Et bedre kvalitetsstempel var det ikke mulig å få.

Lærte Lennon

McClinton spilte munnspill på Bruce Channels mega-hit ”Hey Baby” i 1962, noe som førte til en turné i England, der han blant annet ga John Lennon opplæring i munnspillets mysterier!

Da han kom tilbake til Texas, startet Delbert sitt eget band, the Rondells (enkelte steder stavet the Ron-Dels). Bandet hadde liten suksess på platefronten, men turnerte desto mer, og ryktene om knallartisten Delbert McClinton begynte å bre seg.

På begynnelsen av 70-tallet flyttet McClinton til Los Angeles der han slo seg sammen med sangeren og låtskriveren Glen Clark, også han fra Fort Worth. De ga ut en del plater under navnet Delbert and Glen på Clean Records, et datterselskap av Atlantic. Duo-platene solgte ikke, og turen gikk tilbake til Texas, der han skrev en kontrakt med ABC.

Passet ikke som Outlaw

Nå begynte ting å skje. Det første solo-albumet, ”Victim of Life`s Circumstances” kom i 1975 og "Genuine Cowhide" i 1976. Han ble markedsført som en del av det såkalte outlaw-miljøet i Texas, men var alt for mye influert av blues og R&B til å passe inn under den merkelappen. Albumet ”Love Rustler” kom i 1977 og ble rost opp i skyene av kritikerne. Han begynte å fore andre artister med låter, for eksempel Emmylou Harris (”Two more Bottles of Wine”).

Nå trillet platene ut som perler på en snor. På selskapet Capricorn kom ”Second Wind” (1978) og ”Keeper of the Flame” (1979). På dette albumet finner vi B Movie Boxcar Blues, som senere ble med i Blues Brothers-filmen.

Da Capricorn gikk over ende, flyttet McClinton til Muscle Shoals Sound. Her fikk han en megahit med ”Givin it Up For Your Love” som er å finne på albumet ”Jealous Kind”. Etter oppfølgeren ”Plain from the Heart” i 1981, gikk også Muscle Shoals Sound over ende.

Lei av bransjen

Nå var McClinton dundrende lei av platebransjen og konsentrerte seg om turnevirksomheten. Så i 1986 gjorde han en vokal på Roy Buchanans album ”Dancin on the Edge”, og dermed skjøt karrieren fart på ny. I 1989 kom ”Live From Austin”, noe som sikret ham hans første Grammy-nominering i klassen beste samtidsbluesalbum.

I 1990 skrev han kontrakt med selskapet Curb og flyttet til Nashville, der han raskt ble en etterspurt låtskriver. I 1991 ga han ut en duett med Bonnie Raitt, ”Luck of he Draw”. Vokalen på kuttet ”Good Man, Good Woman” sikret Delbert hans første Grammy (beste rock-vokal, duo eller gruppe). Dette var enormt viktig for karrieren og etterspørselsen økte enormt.

I 1993 kom albumet ”Delbert McClinton”. Nå ble det på nytt bråk med plateselskapet og han flyttet over til Rising Tide. Der ga han ut ”One of the Fortunate Few”, med gjesteartister som B.B.King, Lyle Lovett, John Prine og Mavis Staples. På tross av at dette albumet solgte over en kvart million, gikk også Rising Tide konkurs.

Plate av P1-opptak

Nå flyttet McClinton fra Nashville til Austin, Texas der han ga ut ”Nothing Personal”, som solgte meget bra og ga ham en ny Grammy.

I 2004 ga han ut et live-album tatt opp med teknikere fra NRK P1 under Ole Blues-festivalen i Bergen. Dette er et album som er etterspurt av samlere over hele verden.

LENKER
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no