Euro 2004  3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Euro 2004 Sist oppdatert 17:46

Rooney sørget for England-seier

Wayne Rooney ble den yngste målscoreren i et EM-sluttspill da han satte inn to av Englands mål i 3-0-oppgjøret mot Sveits i fotball-EM.

Publisert 17.06.2004 20:02. Oppdatert 17.06.2004 20:24.

England - Sveits 3-0

Da Everton-spissen headet England i ledelsen midtveis i første omgang, knuste han den 20 år gamle scoringsrekorden til jugoslaven Dragan Stojkovic. Rooney er 18 år og sju måneder, og slo Stojkovics rekord med nesten ett år.

- Når jeg tenker tilbake på dette om noen år, er det sikkert en stor greie. Men akkurat nå tenker jeg bare på å vinne kamper med England, sa Rooney.

Han får massiv skryt av sjefen.

Wayne Rooney ble den yngste målscorer i et EM da han nikket inn 1-0 målet til England mot Sveits. (Foto: Scanpix)
- Absolutt fantastisk. To flotte mål. Å være 18 år og levere en slik kamp er helt utrolig, sa en storfornøyd Sven-Göran Eriksson.

Etter 3-0-seieren var det en lettet landslagssjef som møtte media.

- Når du taper en kamp slik vi gjorde sist søndag, kan det komme en reaksjon, og jeg viste at reaksjonen kom til å bli veldig god. Vi var kanskje litt nervøse i starten, men nå er jobben uansett gjort, sa svensken.

Sveits var helt på høyde med England store deler av kampen, men ble overkjørt etter at de fikk en spiller utvist.

Herlig revansj

England hadde mye å revansjere etter det forsmedelige tapet mot Frankrike i EM-åpningen. Det gjaldt spesielt David Beckham, som brente straffesparket, og Steven Gerrard, som sto bak det fatale tilbakespillet på overtid.

Mot Sveits var begge to sterkt delaktige i den oppløftende engelske seieren. 23 minutter var spilt da Gerrard spilte til Beckham som slo en presis langpasning til Michael Owen på motsatt hjørne av 16 meteren. Liverpool-spissen vendte vekk en forsvarer før han la inn til Rooney som headet ballen i mål fra bare fem meter.

Kvarteret før slutt var Rooney på farten igjen. Fra 15 meter skjøt han i stolpen og via keeper Jörg Stiel og i mål.
Åtte minutter før slutt fikk Gerrard en herlig revansj da han dundret inn det tredje og siste målet. England leverte en solid forestilling og spilte på seg viktig selvtillit før det avgjørende møtet med Kroatia mandag.

Ingen reprise

Sveits klarte ikke å pynte på en foreløpig sørgelig EM-statistikk. Nasjonen har fortsatt til gode å gå seirende ut av en EM-kamp, men har lenge trøstet seg med at de klarte 1-1 mot England for åtte år siden.

I Portugal klarte de imidlertid ingen reprise, til tross for at de skapte flere farligheter innledningsvis. Da Bernt Haas ble utvist etter sitt andre gule kort halvtimen før slutt, hadde de imidlertid lite å stille opp med. Sveits er nå sjanseløse på avansement til kvartfinalen. England trenger poeng mot Kroatia får å få gå videre i mesterskapet.