skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Den tredje alderen - hva nå?

Livet er en direktesendig. Det går ikke å trykke på "rewind" og spole tilbake dersom vi gikk glipp av noe viktig.

Publisert 11.10.2001 12:47. Oppdatert 11.10.2001 14:58.

Utfordringer

Når vi blir oss bevisst at tiden vi har igjen er begrenset, hva skjer da? Tenker vi på en ny måte? Blir vi mer selektive i valg av venner samtidig som vi kanskje blir mer overbærende og tolerante både med oss selv og andre?

Hva skal vi bruke tiden til? Golf,reiser eller barnebarn? Har vi for smale forventninger til denne tiden som ofte utgjør en tredje del av livet?

Kvinners liv

Det finnes lite forskning om dette tema og forventningene er ofte tradisjonelle og lave fra omverden og samfunnet. Astrid Nøklebye Heiberg planlegger å forske særlig på kvinnenes forventing til denne delen av livet. Hva finnes av uløste oppgaver? Den generasjonen kvinner som nå står på terskelen til å bli pensjonister var den første generasjon kvinner, der de fleste, kombinerte yrkesliv og ansvar for barn og familieliv.

Ukjente følelser

Toralv Maurstad spiller en eldre forfatter i skuespillet "Enigmavariasjoner" Et stykke som også handler om kjærlighetssvik og hvordan man kanskje forsaker livet for kunsten. Kunne han spilt denne krevende rollen uten selv å ha et langt livs erfaringer bak seg?

Hva er vi verdt?

Har vi mennesker en faktisk verdi eller skal vi måles etter hvilken nytte vi gjør for oss? Det spørsmålet opptar Rosemarie Køhn. Når hun som biskop besøker eldresenter møter hun mange mennesker som føler at de ikke lenger er noe tess, fordi de ikke lenger kan gjøre nytte for seg.

Forståelsens lys?

"Det mennesker er lykkligst som kan se forbindelsen mellom slutten og begynnelsen av sitt liv....erindringen kan fornye vår bevisshet om det nåværende og gi oss tilbake våre evne til undring" har den tyske forfatteren Gothe sagt.

I to program om "Den tredje alderen - hva nå?" forteller kjente mennesker om hvordan denne perioden i livet utfordrer, men også gir nye muligheter. Det er tid for ettertanke, overraskelser og kanskje vanskelige valg enten man har valgt å leve i et samliv eller alene.

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2.
Søndag 14.okt (Reprise 18.okt) og søndag 21.okt (Reprise 25.okt)

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SAMFUNN

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no