OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Samfunn

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn

Oppdatert 28.06.2005 14:08

SAMFUNN

Kvardagsliv - banner
 

Gåten Hillary

Publisert 08.01.2001 20:11

Hillary Rodham Clinton
Hillary Rodham Clinton
Men hva sier folket? Sterk, lojal, intelligent, modig -grenseløst ærgjerrig og beregnende. Hvem kjenner egentlig gåten Hillary? Det er 80 år siden amerikanske kvinner fikk stemmerett - vil de stemme på Hillary - som nå staker ut sin egen politiske karriere?

Som ung pike skrev Hillary Rodham:”Jeg lurer på hvem som er meg. Jeg lurer på om jeg noen gang vil møte henne. Hvis jeg gjorde det, tror jeg vi ville komme godt overens".

Mye tyder på at de to har møttes i dag. Hillary Rodham Clinton er i ferd med å skape seg en politisk platform – alene. En nær venn uttrykte det slik: Puppen har for lengst sprukket. Og jeg tror den kommer til å bli en vakker sommerfugl.

Foreldre med ambisjoner

Nylig utkom boka ”Hillarys valg” av Gail Sheehy på norsk. I USA fikk den en blandet mottakelse. Mange mente den var for psykologiserende - mere Sheehy enn Hillary. Men boka inneholder også mye nytt for en norsk vanlig leser. Hillarys oppvekst i Park Ridge, en forstad til Chicago,hos foreldre som hadde mer ærgjerrighet enn utdannelse og penger.

Faren var fabrikkarbeider – moren hadde hatt en vanskelig oppvekst. Men på barnas vegne hadde de enorme ambisjoner og Hillary, som selv fikk en skjermet oppvekst, ble stillt overfor store forventninger. Som hun gjorde sitt ytterste for å oppfylle,skoleflink – intelligent og uhyre arbeidssom som hun var.


Allerede tidlig utmerket hun seg og da hun ble student-først på Wellesley og senere på Yale,var det de som spådde at den unge kvinnen hadde det i seg til å kunne bli USAs første kvinnelige president.

På Yale møtte hun unge Bill Clinton – fra Arkansas, som kom fra meget enkle kår i et hjem preget av vold og alkoholisme. Men den dyktige og sjarmerende Bill tiltrakk Hillary. Han hadde staket seg ut en politisk karriere – og den drømmen ville hun være med på å realisere.

I dag kjenner vi historien videre – fra å være den yngste guvenøren i Arkansas – og til det Hvite Hus – i 1992. Siden har privatlivet til ekteparet Clinton nærmest vært offentlig lektyre.


Den vi elsker å hate

Gail Sheehy karakteriserer Hillary Clinton som en ”respektert og forhatt førstedame, et sårbart offer, en mislykket taktiker og en glødende valgkandidat”. Folk flest oppfatter henne som intelligent, strukturert, uhyre dyktig, beregnende og umåtelig ærgjerrig. Hun er den kvinnen amerikanerne elsker å hate. Og pussig nok er det særlig kvinner på hennes egen alder, yrkesaktive og politisk konservative, som trekker hennes motiver sterkest i tvil. Hvorfor skulle hun ellers finne seg i alle de ydmykelsene som Clinton påførte henne?

Nå stiller Hillary Rodham Clinton til senatorvalg i New York. Men hvilke sjanser har hun?

Den 26. august er det 80 år siden amerikanske kvinner fikk stemmerett og i Sånn er livet ser vi på ”gåten Hillary”.

Anne Thurmann-Nielsen, Dagbladets utenrikskorrespondent i USA, skildrer sitt møtet med Hillary. Louise Lamphere, professor ved Universitetet i New Mexico, antropolog og aktiv feminist, er en ivrig støttespiller i kampanjen for Hillary. Beatrice Halsaa, leder for Senter for Kvinneforskning, vurderer Hillary utifra et feministisk ståsted, mens GunnarMyklebust, tidligere NRK- korrespondent i USA, vurderer Hillary rolle som førstedame og hennes muligheter for å gå av med seieren som senator – i det første politiske valget hun stiller opp i – alene.

Av Inger Johanne Agerup
Sånn er livet, NRK P2, 9.november 2000


 
 
SØK

Brennpunkt -banner
Banner Sånn er livet 140
Banner Helge Ingstad 140
10 SISTE SAMFUNN
13.06.2002 13:16
"Skikk og bruk"
11.06.2002 12:11
Makt og flerkultur
05.06.2002 13:15
Kjønnsroller
28.05.2002 11:29
Her eller der
13.03.2002 14:33
Fra Cuba til Mekka
26.11.2001 15:04
Vinlandet Norge?

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 12:12