OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Portrett

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn > Portrett

Oppdatert 22.11.2004 15:22

PORTRETT

SAMFUNN
 

Akupunktur - den magiske nålen?

Publisert 16.05.2001 13:03

Hva er drivkraften når legene Oscar Heyerdahl og Nils Lystad brenner for å gjøre klassisk kinesisk akupunktur mer tilgjengelig for norske leger og fysioterapeuter?

Underviser

Oscar Heyerdahl begynte å lære seg akupunktur i 1977 og har praktisert metoden fra 1980. Han hadde lang praksis som psykiaterer bak seg da han begynte med akupunktur som tilleggsbehandling. Sammen med kollega Nils Lystad har han nylig utgitt læreboken: Tradisjonell kinesisk Akupunktur. Dens filosofi og praktisk anvendelse i moderne medisin, Dette er andre læreboken om klassisk akupunktur fra deres hånd.

Nils Lystad har praktisert akupunktur siden 1981. Han har sin legepraksis i Tronheim og akupunktur utgjør en sentral behandlingsmetode i hans praksis. Både Oscar Heyerdahl og Nils Lystad underviser leger og fysioterapeuter i akupunktur.

Selvhelbredelse

- Akupunkturnålen kan bli en nøkkel til å gjenoppdage menneskets utrolige evne til selvhelbredelse og sunnhet, skriver de i forordet til en av sine lærebøker. De fokuserer på hvilke muligheter akupunktur som behandling kan utløse hos oss pasienter.

Det handler blant annet om å kunne påvirke fastlåste, uheldige mønstre som leger kaller sykdom. Det er viktig at leger stadig gjenoppdager og videreutvikler metoder som på forskjellige måter kan nå inn til organismens naturlige ressurser.

Friskmeldt

I dag er akupunktur en metode som brukes av stadig flere behandlere i Norge, selv om mange leger etterlyser mer penger til forskning på metoden også i Norge. I våre naboland forskes det mye mer, og det er dokumentert at akupunktur kan hjelpe i mange tilfeller der tradisjonell medisin må melde pass.

Behandlingsmessig ligger vi ikke tilbake for Sverige og Danmark, mener Oscar Heyerdahl og Nils Lystad. Holdningene de møter blant kollegaer er en helt annen i dag enn da de startet opp for over 20 år siden.

Ikke for alle

Ikke alle har glede av akupunktur, men noen pasienter er såkalte superrespondere. De reagerer utrolig godt på nålestikkene og kan fortelle om en effekt etter få gangers behandling, mens andre har lite eller ingen glede av behandlingen.

Slik er det med alle behandlingsmetoder. Men for en behandler er det like fantastisk hver gang en pasient kan reise seg smertefri fra behandlingsbenken eller har får hjelp mot en plage som har hindret bevegelse og livsutfoldelse.

Av Solveig Bøhle,
På livet løs, NRK P2, søndag 20 mai 2001
-


 
 
SØK

Banner Helge Ingstad 140
Banner portrett 1800 140
Banner portrett 1900 140
10 SISTE PORTRETT
05.09.2001 11:03
Egil Ulateig
31.08.2001 12:40
Alfred Nobel

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   22.12.2008 04:33