skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 
MARIE KRØYER -

For vakker for livet

Spilte Marie Krøyer sine kort skjebnesvangert galt fordi hun var fanget av sin skjønnhet eller fordi lidenskapen og besettelsen drev henne inn i et forhold til komponisten Hugo Alfvén som sviktet henne?

Publisert 02.08.2001 09:06. Oppdatert 02.08.2001 09:12.

Vakker og begavet

Marie og Søren Krøyer
Marie ble født i en tid da det ikke var lett for kvinner å utvikle sin begavelse, særlig ikke hvis hun også var betagende vakker som maleriene, malt av Maries første mann, Skagen-maleren Søren Krøyer,viser.

Marie selv var også begavet med et malertalent og hun ønsket intenst å male selv om selvtilliten var svak

Mørke hemmeligheter

I boken Balladen om Marie, har danske Tonni Arnold skrevet Marie Krøyers historie. Marie giftet seg bare 22 år med den geniale og anerkjente kunstneren Søren Krøyer. Han var 16 år eldre enn henne.

Vakre, målbevisste Marie fikk en sjarmerende, ettertraktet ektemann som ingen hittil hadde klart å fange, men det skulle vise seg at han bar på mørke hemmeligheter. Han hadde syfilis og var også gjennom sin mors slekt disponert for psykiske lidelser.


Bergtatt

Søren Krøyer malte ofte sin vakre hustru. Også på maleriet "En sommeraften ved Skagen -1892" står Marie modell for sin ektemann. Flere år senere ser den svenske komponisten Hugo Alfvén dette bildet og forelsker seg hodestups den vakre modellen. Han lykkes til slutt også i å bli presentert for Marie, et møte som blir begynnelsen til et livslangt forhold.

Selv om det var mange menn som beilet til Marie var det bare to menn i hennes liv, men begge var sjarmerende, berømte og store kunstnere allerede i sin samtid.

Marie var en skjønnhet, men heller sky og hun hadde dårlig selvtillit,skriver Tonni Arnold i sin biografi. Forelsket hun seg i berømmelsen og begavelsen hos sine to menn slik at hun kunne speile seg i deres begavelse?


Valget

Marie Krøyer og Hugo Alvfèn
Marie skilte seg fra Søren Krøyer for å kunne leve sammen med Hugo Alvfén. Deres samliv varte i over tredve år og i tjuefire av disse var de gifte. I hele deres samliv bedro han henne med andre kvinner samtidig som han var en økonomisk ødeland.

Da Marie var sekstini år forlot han henne til fordel for en kvinne som var langt yngre. Selv var Hugo Alfvén da blitt 65. Hvorfor ble hun hos ham alle disse årene når han ydmyket henne så sterkt?

Tapt

Mye av dokumentasjonen fra Maries liv gikk tapt da datteren Vibeke Krøyer, etter morens død, brente brev, notater og fotografier som moren hadde bevart, sirlig sortert og innpakket. Her forsvant dokumentasjon både fra ekteskapet med Søren Krøyer og Hugo Alfvén.


Av Solveig Bøhle
På livet løs, søndag 5 aug. kl 08.30, 2001.
Reprise torsdag 9.aug.kl 14.30


Siste saker:
Flere saker: ALT OM SAMFUNN

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no