skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

Søker sin fars torturister

Raymond er eldste sønn til Eduardo, også kalt Coco Paredes. Han var en nær medarbeider av president Salvador Allende i Chile.

Publisert 07.06.2001 10:41. Oppdatert 29.06.2001 09:52.

Forsvunnet

Coco Paredes var høyest ansvarlige for sikkerhetstjenesten i presidentpalasset da Allendes sosialistiske regjering ble styrtet ved et kupp 11. september 1973.

Salvador Allende nektet å gi etter for kuppmakerne. Med ordene: Leve Chile, leve folket, leve arbeiderne, lovet han aldri å overgi seg. Da kuppmakerne stormet palasset, skjøt han seg.

De som oppholdt seg i presidentpalasset var sivile. Det var regjeringsmedlemmer, funksjonærer og journalister i tillegg til sikkerhetsfolkene. De fleste ble arrestert og mange torturert og senere drept. Pårørende fikk ikke vite hva som skjedde med sønnen eller ektefellen som forsvant.

Flukten

Coco Paredes, som var utdannet lege, var en nær venn og medarbeider av Salvador Allende. Han var midt i 30-årene da kuppet skjedde og gift med en svensk kvinne. Sammen hadde de sønnene Raymond som var seks år og Nico to da faren forsvant.

Etter mye dramatikk flyktet den unge hustruen til Sverige. Raymond og Nico, som i dag er voksne, vokste opp i morens hjemland.

Telefon fra fortiden

En varm maidag i 1995 ringer telefonen hos Eva Paredes-Ahlgren. En stemme forteller på spansk at levningene etter hennes mann er identifisert i en fellesgrav for ofre fra juntaens tid.

Sammen med sønnene reiste hun til Santiago. Endelig får familien vite hva som skjedde ektefelle og far etter at han ble arrestert.

På rettmedisinsk institutt vitner legene om hvilken grusom tortur Coco Paredes ble utsatt for før han ble drept. Raymond, som har lengtet så sterkt etter faren, valgte å se farens ødelagte skjelett. Møtet med farens levninger er noe av det sterkeste som har skjedd ham, og han bestemte seg for å kartlegge farens siste dager.

Sannheten

Hva skjedde under og etter stormingen av presidentpalasset? Raymond Paredes-Ahlgren har oppsøkt mennesker som var der og kan fortelle.

President Allendes tilhengere ble torturert på det grusomste etter at de overga seg. Raymonds far, Coco Paredes, ble torturert i en uke på den mest bestialske måte.

Sorg blir sinne

En far som ikke var der når sønnen trengte ham. Sorgen, men også sinnet og fortvilelsen over at faren valgte presidentpalasset i stedet for familien, den uhyggelig dagen i Santiago, er også et tema i boken "Hur många gånger kan man døda en man?"

Coco Paredes jobbet både som lege og politiker. Han kom fra en svært rik familie, men støttet president Salvador Allende som ønsket å bekjempe fattigdommen og klasseforskjellen i Chile.

Forsoning

Raymond Paredes-Ahlgren er ikke bare sønn av Coco Paredes, men også Salvador Allendes gudsønn. Da Pinochet ble satt i husarrest i London i 1998, ble Raymond spurt om han kunne være talsmann for svenske eksilchilenere. Sverige har den største gruppen med eksilchilenere i Europa.

Raymond tror på forsoning mellom politiske grupper som står så steilt mot hverandre i dagens Chile, men først må sannheten fram. De unge i Chile i dag kjenner ikke sannheten fordi pressesensuren om overgrepene har vært så sterk.

Sannheten er en forutsetning for at rettferdighet skal skje, men etter det kommer forsoning. For Raymond var det et vendepunkt da han selv ble pappa, og hatet må ikke føres videre fra generasjon til generasjon.

Hans bok er et sterkt vitnesbyrd om en sønns kjærlighet og lengsel etter faren, men også et bidrag til forsoning i dagens Chile.


Av Solveig Bøhle.
På livet løs, NRK P2, 10 juni og 14 juni 2001.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM SAMFUNN

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no