skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 
Premiere 1. september:

Fruen fra havet

"Fruen fra havet" har et mildere, lysere og mer optimistisk syn enn de tidligere nåtidsdramaene til Ibsen, og fikk ulik mottagelse da det hadde urpremiere 12. februar 1889. Søndag 1. september har den premiere i Radioteatret på P2.

Publisert 24.06.2002 11:40. Oppdatert 30.08.2002 14:27.
SE OGSÅ:
ALT OM:
”Fruen fra havet” ble utgitt 28. november 1888 og hadde urpremiere 12. februar 1889 både på Christiania Theater og Hoffteatret i Weimar.

Foto: Lars Eivind Bones
Camilla Collett, som selv assiosierte seg sterkt med rollen, skrev til Ibsen: ”…Og dog, paa mig gjorde det et mægtigt Indtryk hin Aften, maaske det mæktigste af Alt, hvad jeg har seet paa Scenen af Dem, Ibsen.”
Mens Jonas Lie skriver: ”Nervene krymped sig i mig” da Ellida skulle treffe sitt valg: ”Det ubevidste Havfrueliv syder mystisk i blodet, medens man Skridt for Skridt føres til at forstaa det i et Menneskeliv, se at her er vi paa en Grænsestaion, hvor Valget staar mellem Natur og Andsliv…” Bjørnson var mindre begeistret og skrev til vennen Kielland: ”Som Ibsen er blet tam? Kænner du den sort ilanddrevne havfruer oppe fra Molde? Med tilhjælp af engelske dampere og kvæner og spøkerier”
Mens Knut Hamsun stilte Bjørnsons diktning opp som en forfriskende motsetning til ”det udmærkede gaadefulde Digteri, som begynte med ”Vildanden” og som nylig kulminered i det højere Vanvid kaldet ”Fruen fra Havet.”

Frihet under ansvar

I ”Fruen fra havet” tar Ibsen opp problematikken omkring hvilke konsekvenser de valgene vi tar får for oss selv og andre.

Coverillustrasjon på Fruen fra havet er ved Ulf Nilsen.
Hovedpersonen er Ellida Wangel. Hun har giftet seg med den mye eldre doktor Wangel, og gjennom det ekteskapet fått to stedøtre som ikke er så mye yngre enn henne selv. Hun får en sønn med Wangel, som dør bare noen måneder gammel.

Doktor Wangel blir etter noen år ganske bekymret for Ellidas mentale tilstand. Han synes hun virker underlig og urolig, og skriver så til den tidligere huslæreren Arnholm og ber ham komme å besøke dem i håp om at det skal hjelpe Ellida til å snakke om hva som plager henne.

Ellida har tidligere vært forlovet med en sjømann, den Fremmede. Den mannen har hun ikke klart å glemme. Etter hvert får vi innsikt i de tanker og følelser, lengsler og begjær Ellida går og bærer på, og som til slutt setter henne i en sitasjon hvor hun må ta et valg mellom hvem hun vil dele livet sitt med, Wangel eller den Fremmede.

Ibsen viser oss gjennom personen Ellida Wangel ikke en typisk kvinneskikkelse fra 1880-tallet, men et vesen med almennenneskelige og tidløse egenskaper.

”Fruen fra havet” av Henrik Ibsen
Produsent: Helge Andersen
Inspisient: Gjertrud Helland
Musikk: Åsmund Feidje
Lyd: Erki Halvorsen
Regi: Else Barratt-Due

Som Ellida Wangel: Gørild Mauseth.
Ellers medvirker Bjørn Skagestad, Heidi Gjermundsen, Lasse Kolsrud, Kåre Conradi, Andrea Bræin Hovig, Hallvard Holmen og Jan Hårstad.

"Fruen fra havet" har premiere i Radioteatret på P2 søndag 1. september. Første del kl 09.30. Andre del kl. 15.03.
Forestillingen sendes deretter i tre deler de påfølgende tre søndagene i september.
Produksjonen inngår i Radioteatrets Ibsenserie på CD. Utgiver: NRK Lydbokforlaget AS.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM IBSENSERIEN

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no