skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 

Kjærlighetens komedie

Siste hånd er lagt på verket. Ibsens samlede i lydboks form er komplett. Og endelig er det klart for "le grand finale" på eteren: Kjærlighetens komedie som radiomusikal.

Publisert 15.09.2006 11:28.
Av Gry Elise Jacobsen

Falk er en ung, viril og kunstnerisk levemann som sverger for all verden at han aldri skal binde seg. Han vil på ingen måte ende opp som menneskene rundt seg - i et kjedelig og pliktoppfyllende liv, helt uten lidenskap og lek. Men det er før han møter Svanhild.

Svanhild er en dame etter Falks smak. Hun er selvstendig, sta, ambisiøs og sterk (og veldig vanskelig å gifte bort ifølge hennes mor). Svanhild er noe annet enn de andre damene, og noe helt eget for sin tid. Svanhild ser mulighetene i livet og ønsker seg noe mer enn en guvernantestilling og strikketøy, noe samfunnet rundt henne til nå har satt en stopper for.

SVANHILD OG FALK: Heidi Gjermundsen Broch og Kåre Conrdi (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)


I denne sta motstand mot borgelighet og konvensjoner møtes de to i fru Halms hage. Og faller. Sammen bestemmer de seg for at de skal klare det ingen andre rundt dem har klart: De skal stå imot, hylle forelskelsen og kjærligheten, og aldri falle i de samme fellene som parene sin omgir dem har gjort. Falk og Svanhild skal aldri la seg styre av normer og plikt.

Men kan en forelskelse vare livet ut, helt ansvarsløst? Og går det virkelig an å holde på de store følelsene hele livet?

«Kjærlighetens komedie» er en av Henrik Ibsens mindre kjente stykker, skrevet før det "tok av" med Brand, og da dramatikeren var 35 år gammel. Det fortelles at Ibsens kone, Suzannah, elsket stykket og spesielt Svanhild - en kvinneskikkelse vi nok møter senere i Ibsens stykker i mange varianter.

Stykket ble skrevet i verseform i 1862, og holder forbausende god stand. Ikke bare handler det om de samme temaene vi fortsatt baler med - det svinger av det også. Spesielt godt svinger det av at Radioteatret har besluttet å gjøre denne produksjonen som musikal, med musikk skrevet av Lars Lillo Stenberg, og med sangtalenter som Kåre Conradi, Heidi Gjermundsen Broch, Anders Baasmo Christiansen og Charlotte Frogner i store, bærende roller.

Kjærlighetens komedie

Av Henrik Ibsen
Regi: Else Barratt-Due
Musikk: Lars Lillo Stenberg
Orkestrering: Åsmund Feidje
Lyddesign: Erki Halvorsen
Inspisient: Camilla Liby Clausen
Medvirkende: Kåre Conradi, Heidi Gjermundsen Broch, Anders Baasmo Christiansen, Charlotte Frogner, Lasse Kolsrud, Minken Fossheim m.fl.

Siste saker:
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IBSENSERIEN
Siste saker:
Flere saker: ALT OM IBSENSERIEN

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no