skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
P2-teatret_toppbanner_3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Radioteatret > P2-teatret Sist oppdatert 11:30
 

Et Dukkehjem

Gled deg til et gjenhør med Ibsen-klassikeren «Et dukkehjem» fra 1953, med Harald Heide Steen og Liv Strømstedt i rollene som Helmer og Nora. Denne helgen kan du høre siste del av hørespillet.

Publisert 09.06.2006 10:55. Oppdatert 13.06.2006 09:40.
SE OGSÅ:
ALT OM:
«En kvinne kan ikke være seg selv i nåtidens samfunn, det er et utelukkende mannlig samfunn med lover skrevet og menn og med anklagere og dommere som ser den kvinnelige ferd fra mannlig stanpunkt», skriver Henrik Ibsen i forarbeidene til dette skuespillet, som trolig er hans mest kjente.

ET DUKKEHJEM: Her fra den klassiske Fjernsynsteaterproduksjonen med Lise Fjeldstad og Knut Risan i rollene som Nora og Helmer (Arkivfoto).
Det er fortsatt sprengstoff i kulturer som ikke har sett kvinnefrigjøring. Når det fortsatt bevarer sin tiltrekning i de vestlige demokratier, viser det bare at kvinnekampen ikke er kommet langt nok, vil noen si. Kanskje er årsaken like mye at Ibsen ikke er problemdikter. Et ekteskap kan ha mange former, men kampene mellom Nora og Torvald, forventningene og lengslene er ikke vanskelige å kjenne igjen. Teatrene har nok også et visst press på seg til å spille «Et dukkehjem». Få roller er så ettertraktet som Nora.

Her fornyer Henrik Ibsen den dramatiske kunst. Alle hans tidligere skuespill har mange roller. I forgjengeren «Samfunnets støtter», er det 19. I «Et dukkehjem» er det fem. Altså en helt annen konsentrasjon og dramatisk økonomi. Han bruker også den retrospektive teknikk på en måte som setter skille: Avgjørende handlinger og valg i fortiden avdekkes gradvis og får skjebnesvangre konsekvenser.

Hør det!

Siste del av «Et dukkehjem» kan du høre søndag 25. juni klokken 15.03 og mandag 26. juni klokken 19.30. I P2.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM IBSENSERIEN

 
Radioteatret går løs på monstret
Fruen fra havet
10 SISTE RADIOTEATER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no