skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

78 Guantanamo-fanger sultestreiker

78 av fangene i den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba sultestreiker, skriver The Miami Herald.

Publisert 30.05.2006 06:35.
INNESPERRET: Forholdene i Guantanamo-leiren blir kritisert også av USAs allierte. (AP/Scanpix)
Tre av fangene i leiren har sultestreiket siden august 2005 og tvangsfores av fangevokterne ved hjelp av slanger gjennom nesen og ned i magesekken.

75 andre fanger har den siste tiden sluttet seg til sultestreiken, opplyser en talsmann for det amerikanske forsvaret til The Miami Herald. En av de nye sultestreikende blir alt tvangsforet mens de øvrige inntil videre går med på å drikke.

Deprimerte

Advokater som har fått tilgang til de 460 fangene i leiren forteller at mange av dem erdeprimerte over å ha blitt holdt innesperret i fire år, isolert fra omverdenen og uten at det er reist tiltale mot dem.

Tidligere i måneden gikk fangene løs på fangevokterne med
vifteblader og andre provisoriske våpen, men uten at noen kom til skade.

Både FN og Storbritannia, som er USAs fremste allierte i krigen mot terror, har bedt president George W. Bush om å stenge den omstridte fangeleiren på Cuba.

Barnefanger

Over 60 av fangene var under 18 år da de ble tatt, noen så unge som 14, viser opplysninger den britiske menneskerettsgruppen Reprieve har innhentet fra løslatte fanger, advokater og Røde Kors.

Minst ti av de yngste sitter fortsatt i leiren, skrev den britiske avisen Independent i helgen. Time Magazine skriver i sin siste utgave at det har vært minst 24 barn blant fangene på Guantanamo-leiren, og at disse har vært utsatt for samme form for avhør og behandling som de øvrige fangene.

Flere av barnefangene har overfor advokater fortalt om mishandling i den amerikanske fangeleiren. (NTB) 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no