skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Terrorfrykt i Europa

Terroreksperter og etterretningsfolk på flere kontinenter advarte i helgen mot al-Qaidas sovende celler rundt omkring i verden.

Publisert 19.11.2001 07:04.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Osama bin Laden har trolig utdannet sovende agenter som nå er i Vesten.
80 prosent av islamistene som har vært innom al-Qaidas treningsleirer befinner seg i dag utenfor Afghanistan. Disse vil fortsette å utgjøre en trussel selv om Osama bin Laden skulle bli tatt.

Tysk etterretning anslår at opptil 70.000 menn fra 50 land har vært innom Osama bin Ladens leire i Afghanistan, mens bare 10.000 av disse i dag befinner seg i landet, ifølge Sunday Times.

Agenter i Europa

I et intervju med Washington Post søndag hevder lederen for den franske etterretningsorganisasjonen DST, Jean-Jacques Pascal, at bin Laden har hundrevis av sovende agenter i Europa, og at mange av disse er høyt utdannede og godt integrerte i landene der de lever.

Amerikansk etterretning er også fullstendig klar over at kampen mot al-Qaida ikke er over, selv om man skulle lykkes med å finne Osama bin Laden eller hans nærmeste i Afghanistan.

- Vi forventer så visst ikke at bin Ladens pågripelse eller død vil markere slutten på dette, sier en amerikansk etterretningskilde til Sunday Times. Vi forventer faktisk noe ganske grufullt her i USA, nettopp som følge av utviklingen i Afghanistan, sier kilden.

Nye farer

Jean-Jacques Pascal beskriver i likhet med mange andre eksperter på internasjonal terrorisme al-Qaida som et løst nettverk av grupper i en rekke land, knyttet sammen av et fåtall ledere som gir ordrer. Det innebærer ikke at den enkelte gruppe blir handlingslammet fordi om disse koordinatorene blir tatt.

Mens politiet i en rekke land, seinest i Spania i helgen, mener å ha rullet opp al-Qaida-celler, advarer Pascal mot nye farer som kan lure, blant annet fra muslimske grupper i verdens mest folkerike land Indonesia, i den omstridte Kashmir-regionen og i Uighur-regionen i det vestlige Kina.

(NTB)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no