skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nye amerikanske angrep nord for Kabul

Amerikanske fly gjennomførte i dag harde angrep mot Talibanstyrker ved frontlinjen nord for Kabul. Angrepene er forsterket de siste dagene etter at Nordalliansen har kritisert USA for å gi dem for lite hjelp.

Publisert 30.10.2001 17:45. Oppdatert 30.10.2001 18:46.
I følge vitner skal rundt 30 raketter være skutt mot Taliban-stillinger og talsmenn for Nordalliansen sier de tror på store tap blant Taliban styrkene.

Samtidig har Nordalliansen bekreftet at flere hundre amerikanere er blitt utgruppert i de 10 prosentene av Afghanistan som alliansen kontrollerer. Mannskapene blir trolig brukt blant annet til å koordinere flyangrepene.
USAs forsvarsminister bekrefter at bakkestyrker er på plass
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld bekrefter at et begrenset antall amerikanske soldater er inne i Afghanistan. I følge Rumsfeld driver de primært med sambandsvirksomhet, men de peker også ut mål for kampflyene. Den britiske forsvarsministeren sier at Storbritannia ikke har styrker på bakken i Afghanistan for øyeblikket.

En Taliban-talsmann sier at rundt 500 amerikanere og allierte er i Afghanistan sammen med Nordalliansen. -Blant de 500 er det både profesjonelle soldater og tekniske eksperter, sier Talibans etterretningssjef Qari Ahmadullah, ifølge det afghanske nyhetsbyrået AIP.

Ifølge opposisjonskilder har Nordalliansen og USA begynte å drøfte mulighetene for å trappe opp samarbeidet. Det pågår seriøse samtaler om en koordinering, sier Nordalliansens utenriksminister Abdullah Abdullah.
Soldatene fra Nordalliansen får nå stadig sterkere støtte fra amerikanske kampfly
Likevel er det grunn til å tvile på hvor effektive bombeangrepene har vært så langt. Russiske militære sier at Talibanstyrkene fortsatt står ved grensene til Tadsjikistan og Usbekistan til tross for omfattende bombing i området.

En av opposisjonens ledere, Ismail Khan, ber USA levere våpen i stedet for å fortsette å bombe. Khans styrker holder til i området rundt Herat og en av hans talsmenn sier at mangelen på våpen og ammunisjon er så prekær at de har kjøpt våpen fra Taliban.


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no