skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Frivillige strømmer til Taliban

Fire briter og en amerikaner, alle med pakistansk bakgrunn, er blitt drept i amerikanske bombeangrep i Afghanistan. De fem var blant de mange tusen frivillige som nå melder seg til kamp for Taliban-regimet.

Publisert 29.10.2001 17:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
På grensen til Afghanistan venter nå flere tusen pakistanske stammekrigere på å kommer over grensen for å slutte seg til Talibans hellige krig mot USA.

Mange har med seg våpen selv, alt fra maskinpistoler til gamle Lee Enfield-rifler som var i bruk allerede under første verdenskrig.
Selv om Pakistan offisielt har stengt grensen vil de mange frivillige ikke ha problemer med å ta seg inn i Afghanistan i små grupper.

Venter på tillatelse

I stedet venter de på tillatelse fra Talibans ledelse til å slutte seg til dem. De frivilliges egne religiøse ledere har nettopp kommet tilbake etter et møte med Taliban for å diskutere behovet for forsterkninger.

-De religiøse lederne er kommet tilbake, men jeg vet ikke hva som kom ut av møtet med Taliban, sa sønnen til den muslimske lederen Sufi Mohammad, som har organisert det frivillige geværkorpset på pakistansk side av grensen. Taliban kommer ikke til å svare nei, for talsmannen deres har sagt at hellig krig er en forpliktelse, og de vil ikke stanse noen som vil oppfylle sine forpliktelser, sa han.
Taliban trenger ikke forsterkninger, sier regimets ambassadør i Pakistan, Abdul Salam Zaeef.
Reaksjonen fra Taliban har imidlertid vært lunken. -Siden det bare er luftangrep i Afghanistan, er det ikke behov for folk, og det er stor fare ved å være der, sier Talibans ambassadør til Pakistan Abdul Salam Zaeef.

Briter er allerede inne

Mange frivillige er imidlertid allerede kommet seg inn i Afghanistan. Blant dem er fire briter og en amerikaner, alle med pakistansk bakgrunn, som i følge en muslimsk gruppe har mistet livet i et bombeangrep.

De fem kom til Pakistan tidlig denne måneden og reiste deretter inn i Afghanistan for å være med på den hellige krigen, sa en talsmann for gruppen al-Muhajiroun. De ble meldt savnet etter et bombeangrep mot Kabul sist onsdag og er nå erklært døde.
Taliban-soldatene kan vente seg forsterkninger fra utlandet hvis de trenger det.
-Mange utlendinger med pakistansk bakgrunn skal ha meldt seg som frivillige på afghansk side de siste ukene, og rundt 60 prosent av dem er briter, ifølge al-Muhajiroun.

Den britiske regjeringen er kjent med at britiske borgere har vervet seg i krigen. Politiet har sett på saken, men det er ingen grunn til å arrestere dem for forræderi, siden Storbritannia ikke har erklært noen krig, sier en talsmann for det britiske innenriksdepartementet.



 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no