skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sterk kirke-uro over bombing

Kirke-Norge uttrykker sterk uro over krigen i Afghanistan. Flere biskoper tar til orde for bombestans, og krigen vil bli tema på kirkemøtet i neste måned.

Publisert 29.10.2001 15:02. Oppdatert 29.10.2001 18:13.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Også Nidaros-biskop Finn Wagle kritiserer bombingen. (NRK-foto)
Blant kritikerne er statsminister Kjell Magne Bondeviks fetter, Møre-biskop Odd Bondevik, som leder bispemøtene. - Vi ser at uskyldige mennesker rammes, og vi må ikke få en terror med motsatt fortegn. Det er forskjell på det som skjedde i New York og det som skjer i Afghanistan, men det er svært uheldig at uskyldige rammes mens det ikke ser ut til at en får tatt terroristene, sier Bondevik.

Biskop Finn Wagle i Nidaros sier til Klassekampen at biskopene må kreve at regjeringen stanser bombingen av Afghanistan. Han støttes av biskop Rosemarie Køhn, som mener at Norge har et medansvar for krigen.

Meningsløst

- Bombingen rammer et folk som fra før er helt utfattig. Det virker helt meningsløst. Det er en krig som ikke er oss verdig, sier Køhn. Finn Wagle vil be ledelsen i Bispemøtet om å ta stilling til hvordan kirken kan utfordre regjeringen til å kreve en stans i bombingen, og mener saken må komme opp på Kirkemøtet i neste måned.

Kjell Magne Bondevik har under Nordisk Råds møte i København holdt fast på at den amerikansk-britiske krigføringen må fortsette til Osama bin Ladens nettverk er uskadeliggjort. Han håper at krigen kan bli kortvarig, og legger vekt på opptrappingen av den humanitære hjelpen.

Saken skaper også politisk bølger i sentrum. Kristelig Folkepartis ungdomsleder David Hansen opptrer hyklersk, mener Senterungdommen. Som nyutnevnt politisk rådgiver for utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, har KrFU-leder Hansen distansert seg fra en
resolusjon fra sin egen organisasjon som krever pause i bombingen av Afghanistan av humanitære grunner.

Senterungdommen krever en umiddelbar stans i bombingen av
Afghanistan, og bruker harde ord om Hansens posisjon.

Undergraver tillit

Når David Hansen i sin dobbeltrolle som KrFU-leder og politisk rådgiver i UD blir sittende og forsvare bombing som hans egen organisasjon går mot, er det med på å undergrave tilliten til politiske ungdomspartier, sier SULs leder Anne Beathe Kristiansen.

Hun beklager at tidligere samarbeidspartnere i sentrum ikke er i stand til å føre videre internasjonal solidaritetspolitikk når de selv oppnår posisjoner. Hansen sa til Aftenposten før helgen at han ikke var med på sluttbehandlingen av KrFUs resolusjon om bombepause. Han
innrømmer at hans egen rolle er problematisk, fordi resolusjonen er i strid med regjeringens linje.

-Blir helt galt

Utenriksminister Jan Petersen har ikke noe sans for oppfordringen fra biskopene.

-Det som foregår nåå er selvforsvar for vår demokratiske livsform, sier Petersen. Han mener det er viktig å få avsluttet bombingen så fort som mulig, men at en pause vil gi Taliban et pusterom der kan regruppere.



 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no