skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA utfordrer allierte

USA truer med å fortsette sin krigføring mot Afghanistan, også under muslimenes hellige fastemåned ramadan. Det kan bli vanskelig å godta for viktige allierte i den muslimske verden.

Publisert 24.10.2001 09:10.
- Vi er fullstendig klar over at ramadan nærmer seg, og skal vurdere dette nærmere når den tid kommer om ikke Taliban da har utlevert Osama bin Laden og hans nærmeste, sa en talsmann det amerikanske utenriksdepartementet i Washington i går.

Ifølge Richard Boucher er det helt og holdent opp til
Taliban-ledelsen å få slutt på angrepene før ramadan begynner 17. november.

Uttalelsen var i tråd med signaler utenriksminister Colin Powell tidligere har gitt, om at de amerikanske angrepene kan komme til å fortsette under ramadan.

Vi må ha respekt for denne svært, svært viktige religiøse
perioden, men på samme tid må vi sikre at vi fortsetter vår
kampanje, sa Powell mandag.

Langvarig

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, kontreadmiral John Stufflebeem, ga tirsdag også uttrykk for at angrepene trolig vil fortsette under ramadan.

- Dersom det var en perfekt verden skulle vi gjerne ha avsluttet dette før det dårlige været setter inn. Men vi tror ikke det er realistisk, sa Stufflebeem.

Vinteren setter trolig inn omtrent samtidig med ramadan i
Afghanistan.Selv om de amerikanske bombeflyene etter over to uker med angrep har ødelagt mesteparten av Afghanistans luftforsvar, flyplasser og bensinlagre, lar de ønskede resultatene ifølge Stufflebeem likevel vente på seg.

- Vi har angrepet bensinlagrene de er avhengige av for å kunne forsyne sine pansrede kjøretøy, men det faktum at disse fortsatt er i bevegelse forteller meg at dette kommer til å bli en svært langvarig og sein prosess, sa Stufflebeem.

Uro i Pakistan

Utsiktene til amerikanske bombetokter mot Afghanistan under ramadan, blir ikke godt mottatt blant USAs allierte i den muslimske verden.

Landets kanskje viktigste allierte i kampen mot bin Laden og hans beskyttere i Afghanistan, Pakistan, har for lengst markert sin utålmodighet.

President Pervez Musharraf har sagt rett ut at USA må avslutte angrepene innen ramadan begynner neste måned.

- Vi håper og ønsker at denne kampanjen er over før ramadan, sa Musharraf mandag.

Motstanden mot USAs krigføring stiger i takt med meldingene om sivile tap og økt flyktningstrøm i Pakistan, der Taliban har stor støtte, først og fremst i grenseområdene og blant islamske grupper.

I helgen ble et amerikansk kamphelikopter beskutt på pakistansk side av grensa, og tirsdag ble det meldt at opptil 35 pakistanske islamister var blitt drept under et av USAs bombetokter mot Kabul.

Advarer

Egypt har også advart USA mot å la krigen mot Afghanistan trekke i langdrag, og frykter at dette skal utløse kraftig uro i Midtøsten.

Israels kraftige angrep mot palestinskstyrte områder på
Vestbredden de siste dagene har bidratt til å øke faren for
oppblussing.

Verdens mest folkerike muslimske land, Indonesia, har også
advart USA, og gjort det klart at amerikanske angrep mot
Afghanistan under ramadan kan utløse en eksplosiv situasjon.

For land med store muslimske befolkninger, som Malaysia,
Indonesia, Pakistan, Saudi-Arabia og Bangladesh, vil en langvarig konflikt i Afghanistan ha en destabiliserende effekt, sa Indonesias utenriksminister Hassan Wirajuda i dag.

Uttalelsen fra USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, om at
ramadan aldri har stanset muslimske land fra å krige mot
hverandre, var heller ikke noe godt bidrag til å samle
oppslutning i den muslimske verden til kampen mot terrorisme. (NTB)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no