skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vinteren gunstig for jakten på bin Laden

Den raskt kommende afghanske vinteren kan bli en støtte for elitestyrkene som jakter på Osama bin Laden. De er trent vinterstid i Nord-Norge, framholder en britisk ekspert.

Publisert 21.10.2001 17:28.
Lange, iskalde vintrer har gjort Afghanistans fjell og
høysletter til gravplasser for invaderende styrker og okkupanter. Det erfarte både britiske styrker på 1800-tallet og de sovjetiske styrkene fra 1979 til 1989.

Sterk kulde betyr at soldater på bakken trenger varme klær, mer mat og vann og beskyttede områder hvor de kan sove. Dette svekker mobiliteten, kampevnen og moralen. Lavt skydekke og sterk vind gjør livet vanskelig for fly- og helikopterpiloter.

Begge sider

Vinteren reduserer tempoet i militære operasjoner. Hvis man setter det soldater kan gjøre i godt vær til 100 prosent, kan de kanskje utføre 40-50 prosent i veldig kaldt vær, sier major Charles Heyman, redaktør av den britiske publikasjonen Jane's World Armies, til nyhetsbyrået AFP.

Men det gjelder også motparten, tilføyer han, og trekker fram problemene Taliban og bin Laden vil få om de forsøker å flytte fra et skjulested til et annet, eller om de vil frakte mat, drivstoff eller ammunisjon.

Spesialstyrker som driver rekognosering og etterretning vil også bli berørt av kulden.

Trent i Norge

Men disse mennene er trent til å operere under slike forhold.

- I den årlige NATO-øvelsen i Nord-Norge bor allierte soldater i snøhuler, og i en kulde som er like forferdelig som i Afghanistan, sier Heyman.

- Dessuten vil det ikke være disse styrkene som skal gjennomføre selve aksjonene. Det vil bli gjort av angrepsgrupper som operer fra baser der det trolig er ganske varmt, hvor de spiser bra og er tørre. De
fraktes inn til angrepet med helikoptre, sier han.

Hvis bin Laden og Taliban-ledere holder til i huler og tenner ild for å holde varmen eller lage mat, vil det lett bli oppdaget av infrarøde sensorer.

Heyman understreker også at vestlige styrker vil være godt
utstyrt med spesialkameraer som registrerer hvor mennesker
oppholder seg gjennom å fange opp forskjeller i varmeutstrålingen fra bakken og mennesker.

- Bildeeffekten blir enorm i kaldt vær, sier han.

Hele vinteren

Heyman er overbevist om at spesialoperasjonene vil vare hele vinteren, og at Taliban og Osama bin Ladens styrker vil få det vanskelig.

Vinteren kommer nesten helt sikkert til å berøre Taliban og al-Qaida dramatisk. I den nordlige delen av Afghanistan kan vinteren vare fra slutten av november til mai, og med temperaturer i fjellene helt ned i minus 20 grader. Det ligger ofte høy snø.

I den sørlige delen av landet varer vinteren til mars, det er ikke så kaldt og nedbøren kommer mest som regn. Men også her er landskapet ugjestmildt. (NTB-AFP)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no