skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Felles front mot våpen

Russlands president Vladimir Putin og hans amerikanske kollega George W. Bush ble i dag enige om å samarbeide tettere for å hindre at terrorister bruker masseødeleggelsesvåpen.

Publisert 21.10.2001 15:33. Oppdatert 21.10.2001 17:43.
SE OGSÅ:
Putin sa at de amerikanske aksjonene i Afghanistan var berettiget.
Presidentene i de to landene er fast besluttet på å øke samarbeidet mot terrorister som truer med masseødeleggelsesvåpen, heter det i den russiske erklæringen.

Møtet mellom Putin og Bush fant sted etter at det økonomiske toppmøtet for land i Asia og stillhavsregionen (APEC) ble avsluttet i dag.

Fremgang om ABM

De to lederne sa at det hadde vært framgang i samtalene om ABM-avtalen fra 1972, og opplyste at de hadde drøftet kjernefysisk nedrustning, men oppgav her ingen tall.

- Begivenhetene 11. september gjør det klart at en ABM-avtale fra den kalde krigen ikke kan beskytte oss, og er farlig, sa Bush.

- Det er vanskelig for meg å være enig i at terrorister vil
klare å få tak i og gjøre bruk av interkontinentale raketter, svarte Putin.

Til tross for uenigheten sa begge de to lederne at de var kommet nærmere en avtale som kan bli klar ved det planlagte toppmøtet i Washington i november.

Putin sa at USAs aksjoner i Afghanistan var berettiget, og Bush roste Putins sterke støtte til den amerikanske responsen på terrorangrepet den 11.september.

Tilfreds

George W. Bush ba om støtte fra APEC, og det fikk han. (Foto: Scanpix/AP)
USA var svært fornøyd med utfallet av APEC-møtet. Statslederne fordømte gjerningsmennene bak terrorangrepene i USA og lovte å stille dem til ansvar i en felles slutterklæring fra det tre dager lange møtet i Shanghai.

Presidentene George W. Bush, Vladimir Putin, Jiang Zemin og de 18 andre lederne i stillehavsområdet lovte å samarbeide mot terrorisme, men unnlot å nevne Osama bin Laden ved navn, da de undertegnet slutterklæringen fra APEC-møtet.

Slutterklæringen inneholdt heller ingen støtte til den amerikanske bombingen av Afghanistan, men USA er likevel meget tilfreds over den brede oppslutningen om krigen mot terror.

Første gang

Det er første gang i APECs historie at den økonomiske samarbeidsorganisasjonen kommer med en politisk erklæring. Muslimske land som Indonesia og Malaysia hadde innvendinger mot at medlemslandene skulle støtte krigshandlingene mot Afghanistan, Talibanregimet og Osama bin Laden.

Men den amerikanske delegasjonen med Bush i spissen var svært fornøyd.

- Vi kom hit med et håp om å forsterke kampen mot terrorisme, og det gjorde vi, sa en amerikanske delegat i Shanghai.

Frihandel innen 2010

Ved siden av kampen mot terror var APEC ønsker fortgang i arbeidet med en frihandels- sone i regionen innen år 2010.

Målet til de 21 statslederene som var samlet i Shanghai er at i-landene i regionen skal ha frihandel innen 9 år, mens u-landene må vente 10 år til.

Blant deltagerne på toppmøtet var USAs Georg W. Bush, Kinas Jiang Zemin, Japans Junichiro Koizumi og Russlands Vladimir Putin.

Toppmøtet ble avsluttet i dag.

LENKER
APEC China 2001 Informasjon fra toppmøtet

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no