skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Mulige forbindelse bin Laden og IRA

En radikal utbrytergruppe fra IRA, Real IRA, er mistenkt for å ha hjulpet bin Ladens internasjonale nettverk, al-Qaida, med å hvitvaske penger.

Publisert 18.10.2001 15:15.
Det skriver både den spanske avisen El Mundo og The Times i London.

Det er tre medlemmer av Real IRA, en radikal utbrytergruppe fra Den irske republikanske hæren IRA, som ble arrestert i Slovakia i sommer som er mistenkt for kontakten.

De tre mennene skal ha møtt en algerier, Hamid Aich, som er
eller har vært bin Ladens hovedpengeinnsamler i Europa. De tre skal ha innrømmet å ha mottatt en større sum penger fra Aich, som skulle deponeres i en spansk bank. Pengene stammet angivelig fra en islamsk gruppe i Dublin, som opererte under dekke av å være en humanitær organisasjon.

Adresser

Aich var bosatt i Dublin. Han ble arrestert i 1999, men sluppet fri igjen. Først da det var for sent, fikk irsk politi mistanke til Aich som bombeingeniør med tilknytning til al-Qaida.

Utløsermekanismer som ble funnet i Aichs leilighet i Dublin, skal også ha blitt funnet i bilen til en annen mistenkt bin Laden-medarbeider, som ble stanset ved den canadisk-amerikanske grensen med mange hundre kilo eksplosiver i bilen like før årtusenskiftet, på vei til Los Angeles.

Semtex

De tre mennene fra Real IRA var angivelig i Slovakia for å handle sprengstoff av merket Semtex, som produseres i Tsjekkia.

Etterretningskilder tror ifølge The Times at Real IRA er i ferd med å gå tomme for råmateriale til bomber.
Hvis det er riktig at Real IRA har inngått en allianse med
al-Qaida, vil Real IRA kunne forsyne bin Ladens menn med adresser til britiske regjeringsmedlemmer og politikere og militære installasjoner, og muligens tilby bruk av Real IRAs skjulesteder.
Det finnes flere rapporter fra siste halvdel av 1990-tallet, og minst en melding fra i år, om forbindelser mellom radikale islamister og IRA/Real IRA, både i vestlig og arabisk presse.

Rapportene har omtalt både våpenanskaffelser og såkalte safe houses i Europa.


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no