skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sellafield kan bli terrormål

Et terrorangrep mot det britiske atomkraftverket Sellafield kan bli en katastrofe for folkehelsen og miljøet i Nord-Europa, mener en amerikansk ekspert.

Publisert 11.10.2001 07:29.
Anlegget er ikke godt nok sikret mot slike angrep, skriver vitenskapstidsskriftet New Scientist. Den amerikanske eksperten Gordon Thompson, som har lang erfaring fra Sellafield, advarer i nyeste utgave av bladet om faren for terror mot anlegget.

Thompsons dommedags-scenario går ut på at en kapret jumbojet styrtes ned i Sellafield, etter mønster av terrorangrepene mot New York og Washington.
Flyet ramnmer ikke reaktorbygningen ved Sellafield, men et lagerkompleks på 21 tanker av stål og betong som inneholder høyradioaktivt avfall.
Et flystyrt mot Sellafield kan bli en katastrofe for Europa

Langt verre enn Tsjernobyl

Nesten to og et halvt tonn av stoffet cesium-137 kan i så fall lekke ut til atmosfæren. Det ville innebære et utslipp av 44 ganger så mye radioaktivitet som ved Tsjernobyl-katastrofen i Ukraina i 1986.

Utslippet ville gi over to millioner mennesker kreft i løpet av en periode på 50 år, hvis man dømmer etter erfaringene fra Tsjernobyl. Store deler av Storbritannia og, avhengig av vindretningen den dagen, Irland og det europeiske kontinentet vill bli forurenset. Mange steder ville bli ubeboelige, mener Gordon Thompson.

Sikret mot terrorangrep

Selskapet British Nuclear Fuels (BNFL), som driver Sellafield, har sendt ut en erklæring der det heter at anlegget er bygd for å motstå terroraksjoner. Blant de trusler man er forberedt på og har sikret seg mot, er selvmordsangrep med fly, het det i denne erklæringen.

Men New Scientst påpeker at selv om selve reaktorbygningene er sikret, gjelder det samme ikke for de 21 tankene i lagerkomplekset. Da det britiske atomtilsynet påpekte dette i februar 2000, svarte BNFL at risikoen for en flystyrt i lagringstankene er forsvinnende liten.

Fra norsk hold har det lenge vært reist krav om at kraftverket må stenges, på grunn av store og skadelige utslipp. Det omstridte anlegget ligger på den engelske nordvest-kysten, midtveis mellom Liverpool og den skotske grensen


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no