skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ønsker krig mellom islam og Vesten

Osama bin Laden kan ha kalkulert med et amerikansk motangrep mot Afghanistan, som ledd i en strategi der målet er konflikt mellom islam og Vesten, tror observatører.

Publisert 09.10.2001 07:11.
Osama bin Laden maner til kamp mot USA, Israel og den vestlige verden.
Mange mener den saudiarabiske islamisten, som etter alt å dømme gjemmer seg i Afghanistan ønsker å utløse en krig mellom sivilisasjonene, slik at han kan mobilisere den islamske verden til jihad, hellig krig, mot Vesten.

- Han ønsket å skape en reaksjon så stor at muslimer overalt vil reise seg. Han vil ha et vilkårlig tilbakeslag, han vil ha martyrer overalt. Han vil ha jihad mot korstog, sier en observatør til nyhetsbyrået Reuters.

Muslimske land, først og fremst Pakistan, har så langt klart å legge lokk på folks støtte til bin Laden, men store sivile tap i Afghanistan kan presse følelsene opp til kokepunktet. - Dette er hva bin Laden satser på. Dersom amerikanerne gjør en tabbe håper han å vinne, sier observatøren.

Roste terroristene

Bin Laden, utpekt som hovedmistenkt etter terrorangrepene mot USA, la fram sine visjoner i et TV-opptak vist på kanalen al-Jazeera i Qatar, samtidig med at de amerikanske og britiske angrepene var i gang. Bin Laden roste han dem som gjennomførte terroraksjonene, og sa at de var en muslimsk fortropp og han beskrev president George W. Bush som leder for vantro.

- Enhver muslim må forsvare sin religion. Troens vind og
forandringens vind blåser for å fjerne all ondskap fra Mohammads halvøy (Arabia), sa bin Laden. Han trakk veksel på den følelsesmessig kraften den palestinsk-israelske konflikten har på arabere og muslimer verden over.

- Amerika vil ikke leve i fred, før freden råder i Palestina, proklamerte bin Laden. Han har i lang tid beskrevet USA som islams fiende, og her erklært at amerikanske tropper må kastes ut av Saudi-Arabia, der islams to viktigste helligdommer ligger, og fra Persiabukta.

Vil provosere

- Han ønsker helt klart å provosere fram en større reaksjon med slike angrep, og å frambringe et folkeopprør som faller sammen med svekkede forbindelser mellom arabiske og muslimske land og Vesten Det er derfor USA har bedt om tålmodighet, slik at de ikke spiller ballen over til terroristene, sier Neil Patrick, som leder Midtøstenprogrammet ved Royal United Services Institute i
London. Dette til tross for at Bush har forsikret verdens nærmere 1,3 milliarder muslimer at USA er deres venn.

Allerede før det amerikanske motangrepet begynte søndag kveld demonstrerte muslimer i land som Indonesia, Malaysia, Pakistan og Libanon, og advarte sine ledere mot å støtte USA.

- Mange muslimer anser fortsatt militæraksjonene som et påskudd til å angripe muslimer og arabere generelt, og tviler på at bin Laden sto bak terrorangrepene på USA.

Fiendtlig innstilt

Selv om de færreste muslimer ikke støtter bin Ladens blodige metoder, er mange av dem fiendtlig innstilt overfor amerikansk utenrikspolitikk, slik som straffesanksjoner mot Irak, den militære tilstedeværelsen i Saudi-Arabia og støtten til Israel.

Dia'a Rashwan, en islamistisk ekspert hos den egyptiske
tenketanken al-Ahram, spår en langvarig kamp, og tror bin Laden allerede har planlagt nye angrep.

- Vi befinner oss i en åpen og langvarig krig. Grensene for
denne krigen er åpne, og ettervirkningene vil ikke bare være i Afghanistan, men også andre steder i verden, sa han.
(NTB-Reuters)


 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no