skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

"Svært alvorlig" for USA i Irak

USA`s viseforsvarsminister, Paul Wolfowitz, slapp fra det med livet, men rakettene som traff hotellet der han bodde, har slått hull i det amerikanske politiske immunforsvaret.

Publisert 27.10.2003 11:31. Oppdatert 27.10.2003 11:32.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

ALVORLIG: USAs utenriksminister Colin Powell hadde ikke regnet med at terroraksjonene i Irak skulle bli så omfattende og så mange som de har blitt. (Foto: Scanpix)
Utenriksminister Colin Powell stilte diagnosen til fjernsynselskapet NBC:

- Vi er i en svært alvorlig situasjon.

Og Powell tilføyde:

- Vi har ikke helt regnet med at det skulle bli så intensivt og så langvarig.

Han siktet til terroraksjonene mot de amerikansk-britiske styrkene og mot sivile mål. Mens man tidligere regnet med gjennomsnittlig 20 episoder hver dag, er det nå over 35 terrorhandlinger hvert døgn.

Utenriksministeren forsikret at amerikamerne ville overvinne problemene i Irak. Men sa at det er vanskelig å finne ut hvem som står bak hva.

Bedre organisert terror

Ekspertene til Neue Zürcher Zeitung, som slett ikke er blant de USA-kritiske avisene, har studert forholdene og er kommet til terrorgruppene er blitt bedre organisert og tettere samordnet. De blir stadig mer slagkraftige.

NZZ har funnet ut at det foregår en utstrakt arbeidsdeling blant terrorgrupper som tidligere opptrådte på egen hånd.

Det er ikke lenger tale om bare spontane aksjoner fra sunitter og andre som støttet Saddam. Det er kommet til profesjonelle terrorister fra mange andre land og de koordinerer nå sine anslag mot okkupasjonsmakten og mot sivile irakere.

Terrorismen i Irak er blitt internasjonalisert.

For så vidt kan president George W. Bush ha rett i at Irak er blitt den viktigste arena for krigen mot terrorisme, hvilket det neppe var så lenge Saddam holdt sine diktatoriske hånd i alt og alle.

KOMPETANSE: Terroren i Irak har blitt internasjonalisert. Det er funnet spor av en rekke terrororganisasjoner med lang erfaring med internasjonale terrorangrep. Blant annet al Qaida som stod bak angrepet på World Trade Center.

Internasjonale terrorister

Det er funnet spor etter Saddam-fedayin, Al Qaida, arabiske Jihad, palestinske terrorister og den kurdiske PKK-geriljaen.

De har erfaring fra selvmordsaksjoner og andre terrorangrep rundt omkring i verden.

Arbeidsdelingen har bl.a. skjedd på den måten at Saddamtilhengere har bestemt målene, Al Qaidafolk har stått for den minutiøse planlegging, mens baathister har sørget for logistikk og finansiering.

I tillegg til de større, planlagte terroranfall kommer enkeltaksjoner der det utbetales 300 dollar pr. gang.

Selv om irakere flest er lettet over å være kvitt det brutale Saddam-diktaturet, og enkelte grupper som kurderne i nord er klart USA-vennlige, ønsker folk flest at de fremmede styrkene reduseres eller trekkes helt ut.

Dessuten forårsaker terroren en frykt som skaper uvilje ikke bare mot terroristene, men også mot okkupasjonsmakten.

Intet realistisk alternativ

De fleste innen det irakiske nasjonale regjeringsråd ønsker at amerikanerne skal redusere sitt militære nærvær og overlate mer til irakerne.

Overføringen av makt og myndighet bør etter deres mening skje hurtigere enn Washington er innstilt på.

Men her har antagelig Bushadministrasjonen rett. En total eller for rask tilbaketrekking nå ville etterlate fullstendig kaos.

Man kan anføre mange gode grunner for at angrepet på Irak var uklokt og unødvendig, men okkupasjonen skapte en realitet man ikke bare kan se bort fra.

I realiteten er det idag intet alternativ til de amerikanske og britiske styrkene. De andre som har stilt opp, f.eks. polakkene, blir mer kakepynt. Den relle besettelsesmakt ligger hos amerikanerne og britene og vil fortsatt gjøre det i lang tid fremover.

Europeisk skadefryd

Det er ikke særlig formålstjenlig å betrakte de store problemene amerikanerne står overfor med skadefryd.

Den tendesen er utvilsomt til stede i enkelte kretser i Europa, særlig i Frankrike, og i den muslimske verden er det mange som ser dette som en bekreftelse på at Washington ikke skjønner noe som helst av deres situasjon.

Mange faller også for de mest vanvittige konspirasjonsteorier om en global amerikansk-jødisk sammensvergelse.

Konspirasjonsteorier på mote

Malaysias statsminister uttrykte seg forleden på en slik måte at man skulle tro han drev høytlesning fra propagandamakkverket Sions Vises Protokoller.

Da han ble kritisert, svarte han at kritikken bekreftet at det var en verdensomfattende jødisk konspirasjon som også styrte media og politikerne, ikke bare bankene. Det er forunderlig at ikke norske og europeiske media har tatt klarere avstand fra så antisemittiske uttalelser.

TERRORMÅL :USAs viseforsvarsminister, Paul Wolfowitz, kom uskadd fra helgas bombeangrep mot hotellet han bodde på i Bagdad. (Foto: AP/Scanpix)

Kunne ha gått helt galt

Rakettangrepet mot Bagdad-hotellet traff ikke den etasje der Wolfowitz og hans folk befant seg, men forårsaket store skader.

Det kunne lett ha gått helt galt. Bare å gjennomføre en så stor aksjon i hjertet av Bagdad viser at okkupasjonsstyrkene ikke har kontroll over hovedstaden. Man gjemmer ikke åtte raketter i noen bæreposer, og det krever forberedelser å sikte inn og avfyre dem.

Urolig helg

I helgen ble det ikke bare avfyrt raketter mot hotellet der Wolfowitz bodde. Det ble også oppdaget miner på veien de skulle kjøre, og det ble skutt ned et amerikansk helikopter som Wolfowitz kunne ha vært i.

Et attentat mot firmaer som arbeider på kontrakt for amerikanerne krevde tre dødsofre. Det er mye på en helg, selv om det ikke hadde samme dimensjoner som bombingen av FN-hovedkvarteret i Bagdad i sommer.

Økt skepsis til Pentagons ledelse

TV-bildene og nyhetsmeldingene fra Irak i helgen har ikke beroliget de amerikanerne som i og for seg liker George W. Bush, men mistror mange av hans rågivere.

Det er en stemning som også brer seg i republikanske kretser. Rumfsfeld og Wolfowitz har ikke lenger den troverdighet i amerikanernes øyne som tidligere. Økte omkostninger i menneskeliv og penger øker tvilen.

Washington Post skrev nylig at Pentagon absolutt ikke lenger er det mest populære departement på Capitol Hill (Kongressen).

Tidligere har forsvarsdepartementet fått det som det ville, og det har ikke skortet på penger til de folkevalgte som danser etter Pentagons pipe. Mange prosjekter er blitt gjennomført av slike grunner, ikke fordi de var klare militære behov.

Slik vil det nok fortsatt være. Men senatorer og kongressrepresentanter som tidligere ble belært av skolemestrene Rumsfeld og Wolfowitz, skal nå ta igjen for den "Besserwissen" som har slått så feil.

Det er jo menneskelig, men det bringer ikke USA ut av en krise som blir stadig vanskeligere både for landet og for George W. Bush' gjenvalg.

Derfor er helgens begivenheter i Irak så viktige.

Siste saker:
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no