skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Reformene i kø i Tyskland

Etter en valgtriller uten like er det nå klart at Gerhard Schröders rød-grønne regjering fortsetter, selv om parlamentsflertallet blir adskillig mindre enn i siste periode.

Publisert 23.09.2002 12:12. Oppdatert 23.09.2002 15:50.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

Valgresultatet i bilder

Selv om tyske forbundskanslere tidligere har måttet leve med enda trangere marginer - Willy Brandt overlevet så vidt et mistillitsforslag, og da med støtte fra to "stemmer" som Stasi hadde kjøpt - så kan dette bli et stort problem nettopp fordi reformene står i kø.

Det er den store utfordring EUs folkerikeste og økonomisk mektigste land står overfor. "Reformstau" - reformkø - har vært et av de flittigst benyttede ord i den tyske samfunnsdebatt de siste årene.

De fleste kommentatorer er enige om at Tyskland trenger vidtgående reformer på en rekke områder - som skatte- og avgiftspolitikken, i skolevesenet og når det gjelder velferdsstaten, som er i ferd med å sprenge alle økonomiske grenser.

Gjennomregulert land

Schröder fortsetter som kansler, men i spissen for en svekket regjering (REUTERS/Christian Charisius)
Tyskland er i dag et gjennomregulært og byråkratisk land, der det er vanskelig for enkeltpersoner og små foretagender å etablere seg.

Mellomstore bedrifter sliter med store skatte- og avgiftsproblemer som de store konserner slipper unna ved å flytte mye av sin produksjon til utlandet. Kremen av Tysklands unge forskere dra heller til USA der forholdene er mindre stivbente og de får utvikle sine talenter og ideer. Og utenlandske selskaper har store problemer med å etablere seg i Tyskland og fusjonere med tyske.

Også politikerne er enige om at det trengs reformer. Men de 16 år Helmut Kohl satt med makten, skjedde det nesten ingen ting, og på de fire årene Schröder har vært regjeringssjef, er det bare to reformer som er blitt gjennomført - en pensjonsreform og en reform for asylpolitikken.

I begge tilfeller var det kompromisser der regjeringen måtte gi adskillig, men likevel forsøkte den konservative opposisjon å blokkere dem, slik sosialdemokratene saboterte Kohl i Forbundsrådet, nasjonalforsamlingens andrekammer.

Det alvorligste for Schröder var at han ikke fikk ned arbeidsledigheten, på tross av at han i valgkampen for fire år siden prioriterte dette meget høyt og sa at han fortjente å ikke bli gjenvalgt dersom han ikke fikk ledigheten under 3,5 millioner. I dag er den 4,3 millioner.

Denne gang må Schröder-regjeringen gjøre noe effektivt på dette området, men tiltak for å styrke industrien slik at det kan skaffes flere arbeidsplasser, kan komme i konflikt med de grønnes miljøpolitikk.

De grønne

Utenriksminister Joschka Fisher førte De grønne til sitt beste resultat noensinne og reddet regjeringen Schröder (REUTERS/Vincent Kessler)
Der er takket være De grønne og Joschka Fischer personlig at Gerhard Schröder kan fortsette å regjere. De grønne står nå sterkere i sine krav både her og når det gjelder utenrikspolitikken.

Selv om Schröder og Fischer må bruke tid på å reparere skadene i forholdet til USA som deres Bush-kritiske utspill og justisministerens brøler har skapt, så er det temmelig klart at Tyskland ikke vil bli med på noen militæraksjon mot Irak hvis da ikke Saddam Hussein skulle ta i bruk sine masseødeleggelsesvåpen.

Dette er egentlig de konservative enige i, selv om de i valgkampen har skarpt kritisert Schröder for å ha ødelagt forholdet til USA.

(NRK)

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no