skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Viser borgerlig styrke

De borgerlige partiene fortsetter fremgangen, mens de rødgrønne partiene blir svakere. Det er hovedtendensen i dagens partibarometer.

Publisert 05.09.2005 05:58.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

FREM OG TILBAKE: De rødgrønne partiene taper terreng til den borgerlige siden. Og Venstre ligger like under sperregrensen. (NRK Grafikk)
Senterpartiet går mest tilbake i målingen som er gjort av MMI for NRK og Dagbladet. Kun 5,3 prosent av velgerne sier de vil gå for Åslaug Hagas parti, noe som er en nedgang på hele 2,6 prosentpoeng.

Rødgrønt tap

Dermed må Senterpartiet se seg tilbake på samme nivå som ved valget for fire år siden, trass to gode målinger i starten av valgkampen. Og selv om både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser en liten fremgang på MMIs måling, er dette lang fra nok til å oppveie tapet de rødgrønne kameratene lider med Sps lave oppslutning.

Arbeiderpartiet går frem 1,2 prosentpoeng, til 31,3 prosents oppslutning, mens SV får 13,2 prosent av velgerne, fram 0,1 prosentpoeng fra forrige måling.

Borgerlige muskler

På borgerlig side fortsetter framgangen fra de to foregående målingene, og mest gledelig for den borgerlige siden, er KrFs og Venstres økende oppslutning. Kristelig Folkeparti har med sine 8,8 prosents oppslutning lagt seg et stykke over gjennomsnittet i MMIs målinger for første halvår, og har hittil tilsynelatende gjort en god valgkamp.

For Venstres del er fremgangen den siste tiden også et steg i riktig retning. MMIs måling plasserer partiet fremdeles ikke over sperregrensen for utjevningsmandater, men med 3,6 prosent av velgerne bak seg, står det kun om noen få tusen stemmer før det igjen kan bli folksomt på partiets gruppemøter på Stortinget til høsten.

Også Høyre og Fremskrittspartiet har en svak vekst, Høyre opp 0,2 prosentpoeng til 15,9 prosent, mens Frp fremdeles er høyresidens største parti, med 19,2 prosent av velgerne, fram 0,1 prosentpoeng.

Jokerne Venstre og SV

Det knytter seg altså fremdeles stor spenning til om Venstre klarer å komme seg over sperregrensen på fire prosent før valget, noe som kan føre til et spennende spill om regjeringsoppdraget etter valget.

Like stor spenning knytter det seg imidlertid til SVs oppslutning. Partiet har normalt ligget høyere på meningsmålinger før valget enn på oversikten over det faktiske valgresultatet. Og med 13,2 prosent er ikke avstanden ned til forrige valgresultat på 12,5 prosent særlig stor. Og opplsutningen om partiet fra relativt troløse velgergrupper, som førstegangsvelgere, er stor. Et godt eksempel på dette er dagens måling, der Frp har overtatt SVs topplassering blant førstegangsvelgerne.

I det store spørsmålet om hvem som skal danne regjering til høsten virker det altså som om ingenting er avgjort, selv om også denne målingen viser et flertall for de rødgrønne partiene. Ikke minst er spenningen stor rundt Venstre, som tradisjonelt pleier å hente flere stemmer mot slutten av valgkampen, og SV, som pleier å miste valgkampstemmer på valgdagen.

FLEST RØDGRØNNE: Det er fremdeles rødgrønt flertall på Storitinget, men de borgerlige partiene tar innpå. (NRK Grafikk)


(NRK)

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no