skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Meningsmåling: Full seier til Kystpartiet

Det rødgrønne alternativet får to mandater mindre enn de borgerlige partiene. Men Rød Valgallianse får ett, og Kystpartiet to mandater. Nå er det virkelig kamp om makten på Løvebakken.

Publisert 09.09.2005 00:03. Oppdatert 09.09.2005 08:53.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Opinions nye meningsmåling for NRK og Aftenposten viser at det er så godt som helt likt mellom de to regjeringsalternativene i Norge.

De rødgrønne får 82 mandater, mens den borgerlige siden, med Frp, får 84. Rød Valgallianse kommer inn med ett mandat, som trolig vil føye seg til Ap, Sp og SVs 82. Dermed er stillingen 83-84, fremdeles i favør de borgerlige.

BESTEMMER: Det er Roy Waages Kystparti som avgjør hvem som skal sitte i regjeringskontorene dersom Opinions siste meningsmåling blir valgresultatet. (Foto: NRK)

Kystpartiet avgjør

Men så var det Kystpartiet da. Som på Opinion-målingen ender opp med to mandater, og som dermed blir det partiet som til syvende og sist avgjør om det er Jens Stoltenberg eller Kjell Magne Bondevik som får tillit i regjering.

Og ifølge Kystpartileder Roy Waage er det et helt åpent spørsmål hvem de vil støtte dersom partiet skulle havne i en så avgjørende posisjon etter valget.

- Vi vil enkelt og greit gå i forhandlinger med de ulike blokkene med bakgrunn i de krav vi har stilt gjennom hele valgkampen. Hittil har de andre partiene ikke gitt oss noe svar på hvordan de forholder seg tli kravene, så dette vil bli en forhandlingssak. I forhold til politikken de ulike blokkene fører, så er det i noen saker åpenbart samsvar mellom oss og de rødgrønne, mens det i andre saker er de blå som vil være nærmest vår politikk. Det er resultatet av forhandlingene som avgjør om vi kan støtte noen av dem, sier han til NRK.no/nyheter.

Rødgrønne taper terreng

Meningsmålingen NRK har fått utført av Opinion føyer seg inn i flere målinger som viser samme tendens, at det rødgrønne regjeringsalternativet mister mandater til de borgerlige partiene, og da særlig Venstre.

Oversikten viser at Arbeiderpartiet går tilbake 1 prosentpoeng, og ender opp på 28,9 prosent av stemmene, noe som gir partiet 51 mandater på Stortinget.

Sosialistisk Venstreparti får svakt fram, og får en oppslutning på 13,6 prosent, og 23 mandater, mens Senterpartiet ligger faretruende nær sperregrensen med sine 4,6 prosent, og 8 mandater.

Rød Valgallianse er igjen inne på Stortinget med ett mandat og en oppslutning på 1,6 prosent, som er det samme som forrige Opinion-måling.

For sentrumspartiet KrF har valgkampen vært en suksess hittil, og partiet har klart å snu en kraftig nedgangsperiode, og ender opp med 8 prosent av velgerne, tilbake 0,2 prosentpoeng fra forrige måling. Partiet får dermed 14 mandater på Stortinget.

Venstre ligger an til å gjøre sitt beste valg på lenge, og går frem 2,2 prosentpoeng til 6,1 prosent, noe som ville gitt partiet 11 mandater på Stortinget.

Høyre må igjen se at de går noe tilbake, men ender opp med 15,5 prosent av velgerne, 1,5 prosentpoeng mindre enn på forrige Opinion-måling. Høyre ville fått 27 mandater på Stortinget dersom dette var valgresultatet.

Fremskrittspartiet har en ørliten fremgang, og ligger på 18,1 prosent. De er dermed fremdeles høyresidas største parti, med 32 mandater til Stortinget.

Så var det jokeren i denne meningsmålingen, Kystpartiet, som med sine 1,9 prosent av stemmene ville fått to representanter på Stortinget, og som dermed altså ville havnet i vippeposisjon i forhold til regjeringsspørsmålet.

NRK Grafikk

NRK Grafikk


(NRK

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no