skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Stadig jevnere mellom blokkene

De borgerlige partiene går noe fram og det rødgrønne alternativet noe tilbake på partibarometeret for sisteuke. Det rødgrønne alternativet ville fått til sammen 90 mandater og flertall, dersom dette ble valgresultatet.

Publisert 29.08.2005 09:26. Oppdatert 29.08.2005 10:56.
SE OGSÅ:
ALT OM:

Den rødgrønne blokken ville fått 6 færre mandater, sammenlignet med forrige måling. Arbeiderpartiet taper 5 mandater, SV taper 3 mandater, mens Senterpartiet øker i oppslutning og vinner 2 mandater.

Både Frp og Høyre går fram i målingen og begge partier ville fått 4 mandater mer enn ved forrige måling.

Krf går tilbake, og ville tapt 2 mandater sammenliknet med sist. Venstre ligger fortsatt under sperregrensa og ville kun fått 1 mandat, Odd-Einar Dørum i Oslo.

RV og Thostein Dale tar mandatet fra Venstre og Sponheim i Hordaland, i denne målingen som i forrige. Selv om Venstre er et større parti enn RV på landsbasis, sitter RVs stemmer så skjevt at oppslutningen om partiet utløser 2 mandater i Oslo og Hordaland.

Muligheter for vekst

Bakgrunnsmaterialet viser at det er Arbeiderpartiet og SV som har størst mulighet for vekst og disse partiene har tatt ut minst av sitt velgerpotensial blant partiene.

Vi noterer at Krf og Sp ser ut til å ha tatt ut det meste av sitt velgerpotensiale og antakelig er det svært få velgere som har disse partiene som annenpreferanse.

Både for Høyre og Frp er det 6 prosentpoengs avstand mellom estimatet og det oppnåelige, mens for Ap og SV er den samme avstanden på 8 prosentpoeng.

Venstre og sperregrensen

I tillegg ser vi at Venstre har muligheten til å nå sperregrensen, men partiet må da ta ut store deler av sitt velgerpotensiale, opp mot 5 prosent. Det er altså potensiale for vekst på begge sider.

Både Høyre og Frp har mer å gå på, og det er fortsatt en viss mulighet for at Venstre når sperregrensen. Men beregningene denne uken tyder på at de rødgrønne ligger noe bedre an enn de borgerlige til å ta flere stemmer fram mot valget.

Frp-lojaliteten tilbake

Forrige måling ga Frp uvanlig lav lojalitet blant tidligere velgere. Denne uken er andelen Frp-velgere som har stemt partiet tidligere oppe på ”normalt” nivå.

Med økt lojalitet følger også mindre lekkasjer til andre partier. I tillegg sier mange tidligere hjemmesittere at de vil stemme Frp i målingen.

Tidligere hjemmesittere er en stor velgergruppe, men er ikke helt til å stole på på valgdagen: 1 av 3 hjemmesittere (34%) sier at de bare kanskje vil stemme, mot 14% i velgermassen totalt.

Også Høyre vinner tilbake tidligere velgere sammenliknet med forrige måling, har større velgerlojalitet og lekker mindre til andre partier, spesielt Frp.

Regjeringsspørsmålet

Forrige uke var det flest velgere som ville foretrekke en rødgrønn flertallsregjering. Denne uken er det i praksis en like stor andel velgere som foretrekker en borgerlig flertallsregjering som inkluderer Frp.

Forskjellen på 31,9 for de rødgrønne og 30,6 for borgerlig flertall er ikke stor nok til å være signifikant. Men inkluderes de som foretrekker Ap i en mindretallskonstellasjon, enten alene eller med SV, er tallenes tale klare: flest velgere vil ha Ap i regjeringsposisjon etter valget.

Fordelingen av høyrevelgerne på spørsmålet er det samme som i forrige uke, og nå er tallgrunnlaget større og konklusjonen sikrere; ca 2 av 3 høyrevelgere ville foretrekke en borgerlig flertallsregjering som inkluderer Frp.

Når det gjelder de enkelte partier er det stadig flest som mener Ap bør danne regjering, men vesentlig flere velgere enn forrige uke foretrekker at Høyre danner regjering etter valget.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no