skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hagen: Slutten for Bondevik

Fremskrittspartiet vil ikke støtte Kjell Magne Bondevik som statsminister etter valget - så lenge ikke KrF går inn for et tett Frp-samarbeid.

Publisert 20.06.2005 12:28. Oppdatert 20.06.2005 20:17.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Laila Bakken

- Vi har hele tiden fått en kald skulder av statsministeren. I forrige uke gjorde han det dessuten klart, helt uavhengig av Frps størrelse etter valget, at KrF ikke har til hensikt å inngå et forpliktende samarbeid med Fremskrittspartiet, sa en en forbitret Carl I. Hagen på en pressekonferanse i formiddag.

- Da er det slik at Kjell Magne Bondevik fremstår som den viktigste hindringen for et mer formalisert samarbeid på den ikke-sosialisitiske siden.

- Det er derfor vi nå sier klart fra, at det vil være uaktuelt for oss å støtte en eventuell ikke-sosialistisk regjering etter valget hvor Kjell Magne Bondevik er statsminister.

- Uansett hva som skjer med dette valget, vil vi altså få regjeringsskifte. Regjeringen Kjell Magne Bondevik vil gå av, slo Hagen fast.

Ber om det umulige

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier Hagens salve er en opptrapping av konflikten, og ordkrigen, mellom Fremskrittspartiet og Bondevik-regjeringen.

- Det Hagen driver med, er å forsøke å gjøre en fortsatt ikke-sosialistisk regjering avhengig av om Bondevik blir statsminister eller ikke.

- Hagen regner da med at Høyre, Venstre og resten av KrF-ledelsen, som Dagfinn Høybråten, vil håndtere en fremtidig borgerlig regjering på en annen måte enn hva Bondevik gjør, sier Takvam og karakteriserer Hagens utspill som krig mot Bondevik og dagens regjering.

Han tror Hagen har merket seg at Kjell Magne Bondevik ikke har den samme populariteten som i 2001, og satser på forståelse hos velgerne for utspillet.

- Dessuten vil han demme opp for argumentene fra Arbeiderpartiet, som har gjentatt at en stemme på Carl I. Hagen er en stemme på en fortsatt Bondevik-regjering. I tillegg vil han jo gjerne legge press på regjeringen.

- Betyr dette at det er over og ut for Bondevik når det gjelder statsministerkjobben?

- Det er avhengig av valgresultatet. Jeg er overbevist om at både Høyre, Venstre og KrF vil kalle dette utspillet for totalt uakseptabelt, og demonstrere at Carl I. Hagen ikke er en konstruktiv samarbeidspartner, sier Takvam.

- De tre partiene støtter Bondevik som statsminister, det er det de går til valg på. De vet alle at Hagen ber om noe som er umulig å innfri, sier Takvam.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no