skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

- Uberørt Andersen tilsto raskt

Jan Helge Andersen i retten
Jan Helge Andersen i retten
Politiavdelingssjef Geir Hansen sier Jan Helge Andersen tilstod drapet på Stine Sofie Sørstrønen en halvtime etter at han ble pågrepet. Den rutinerte etterforskeren forklarte seg i formiddag om avhørene av Jan Helge Andersen.

Publisert 03.05.2001 09:54. Oppdatert 03.05.2001 10:06.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Frank Mersland

- Jan Helge virket rolig og behersket da vi pågrep ham. Han forklarte først at han ikke hadde noe med barnedrapene å gjøre. Deretter gjorde vi ham kjent med at vi hadde biologiske spor som knyttet ham til åstedet. Han benektet fortsatt. Mens vi holdt på å skaffe ham en advokat, forklarte jeg ham at han hadde fordeler av å forklare seg.

Er selv et offer

Deretter forklarer Hansen at han spurte Andersen om det kunne være slik at også han var et offer i denne saken.
- Da skjer det noe med ham. Han holder på på grine. Jeg spør straks om hva han har gjort på åstedet. Han sier han har drept den minste av jentene og at det er Viggo som har drept den andre. På det tidspunkt var advokat på vei til politihuset. Etter at Andersen har snakket kort med sin advokat, spør Hansen om Andersen vil avgi en forklaring om dette.
- Det gikk en time fra Andersen kom til politihuset til avhøret var over.

Sant eller usant?

Deretter spør aktor, førstestatsadokat Edvard Dahl, om Jan Helge Andersen har snakket usant eller løyet til etterforskeren.
- Jan Helge ble avhørt som vitne 14. juli, same dag som Viggo Kristiansen ble pågrepet for kikking. Først forklarte han seg om kikkingen, deretter begynte vi et avhør som gikk på Baneheia-saken. Avhørene begynte klokka 15.00 og ble avsluttet like før midnatt. Allerede da hadde politiet en formening om at dette kanskje kunne være gjerningsmannen.
- Jan Helge gir en forklaring. Utifra den forklaringa han gir er det ikke alt som stemmer, sier Hansen.

Avhørt i 80 timer

Her overtar Andersens forsvarer Ben Fegran utspørringen. Han lurer på hvordan Jan Helge har vært å avhøre.
- Han er vanskelig å lese, Jan Helge. Munnen er slik at det virker som on han smiler hele tiden. Jeg synes ikke det virket som om han var nevneverdig berørt. Det kunne synes som om han ikke hadde tatt hele alvoret i saken innover seg. Utad kan det virke som om han har vist lite anger. Han har tatt til tårer en gang. Det var da han fortalte om drapet på den minste jenta, sier Hansen.
Fegran lurte på om han hadde endret på forklaringen sin etter at han tilstod.
- Ikke i nevneverdig grad, svarte Hansen.
Fegran vil vite hvor lenge han har sitte i avhør med Jan Helge Andersen.
- Vi har sittet i avhør i 80 timer.




Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no