skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Ren likvidering, mener byretten

- Ren likvidering. Det er rettens beskrivelse av måten Viggo Kristiansen drepte den første av de to småjentene i Baneheia i Kristiansand 19. mai i fjor.

Publisert 01.06.2001 14:13.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Reidar Mosland

En enstemmig rett mener Kristiansen hadde bestemt seg for drapene, men at Andersen ikke visste hva de skulle komme til å gjøre.
Tvilen kom Jan Helge Andersen til gode, men ikke Viggo Kristiansen, som hele tiden har nektet for drapene. Andersen er dømt til 17 års fengsel og ingen sikring, mens Viggo Kristiansen er dømt til den strengsete straffen loven gir - 21 års fengsel og ti års sikring.

Ankom retten smilende

Viggo Kristiansen entret rettsalen noen minutter etter Jan Helge Andersen litt før klokken 13 i dag. Kristiansen kom smilende inn fra fengselsinngangen og virket avslappet og kjekk. Men da dommeren begynte å lese alt han var dømt for, ble han mørk rød i ansiktet, bøyde hodet og stirret stivt ned foran seg mens opplesingen fortsatte.
Jan Helge Andersen kom i retten med nybarbert, glattraket hode, og stod alvorlig og uttrykksløs og hørte på opplesningen av kjennelsen, mens kameraer og mikrofoner fulgte dommeren. Deretter fikk de tiltalte og resten av retten sette seg før domspremissene ble lest opp.
I dommen er det lagt til grunn at Jan Helge Andersen har erkjent et drap og Viggo Kristiansen ingen. 49 vitner og sakkyndige har vært ført for byretten i Kristiansand.

All tvil tiltalte til gode

Retten legger til grunn at enhver rimelig tvil skal komme de to tiltalte til gode. Det gjør likevel at Jan Helge Andersen bare dømmes for ett drap, mens Viggo Kristiansen dømmes for alt han er tiltalt for.
Ut fra bevisføringen finner retten det bevist at de to gikk hjemmefra drapskvelden og opp i Baneheia. Selv om ikke det er vitner som har sett dem rundt badeplassen, legger retten til grunn at de to gikk inn til stien ved badeplassen ved 3. Stampe. Der har de lokket jentene med seg opp i skogen hvor de tvang jentene til å kle av seg før de ble voldtatt og drept.
Retten har lagt til grunn at Kristiansen hele tiden har hatt til hensikt å drepe jentene, men mener at Andersen ikke har vært innforstått med dette.

Tror på Andersen

Når det gjelder DNA-sporet så bemerker retten at det som er knyttet til Viggo Kristiansen kan gjelde halve den mannlige norske befolkning. Men retten tror på Jan Helge Andersens forklaring og ser ingen grunn til at han skulle trekke med seg kameraten inn i saken uten grunn. I tillegg blir det brukt mot Viggo Kristiansen at han tidligere har begått seksuelle overgrep mot barn.

Mobiltelefonsporet

Når det gjelder mobiltelefonsporet som viser at telefonen til Kristiansen har vært et stykke borte fra drapsstedet i deler av det aktuelle tidsrommet, har retten kommet til at den likevel tror Kristiansen er skyldig. Retten mener at det ikke er noe i veien for at Kristiansen beveget seg bort fra åsstedet under drapene, til han var innefor det dekningsområdet utskrifter viser. Deretter gikk han tilbake og ryddet opp og var med på å dekke til likene, mener retten.
Retten mener det også kan være andre mulige forklaringer, eller at Andersen har bommet på tidspunktene i sin forklaring.

Burde ha grepet inn

Når det gjelder Jan Helge Andersen så mener retten at han har deltatt i voldtekten av begge jentene, selv om han bare dømmes for ett drap. Retten mener at Andersen burde grepet inn mot Viggo Kristiansens voldtekt og peker på at han selv utførte en voldtekt, selv om han hevder at han ble truet. Retten finner det usannsynlig at Anderen ble truet på livet av kameraten. Han kunne nemlig løpt fra stedet. Retten finner det derfor åpenbart at Andersen deltok, ved det å ha styrket Kristiansens forsett.

Frifinnes for et drap

Andersen blir trodd på sin forklaring om at han ikke skjønte at jentene skulle drepes før drapet på Lena Sløgedal Paulsen skjedde. Han frifinnes derfor for medvirkning for dette. Blant annet fordi han også har forklart at han etterpå gikk løs på Kristiansen og dyttet ham overende. Retten mener dette viser at dette drapet faktisk kom overraskene på ham.
Andersen dømmes for det drapet han selv har tilstått, og blir ikke trodd på at han ble truet på livet til å ta imot drapskniven og så selv ta livet av Stine Sofie Sørstrønen. Retten mener han kunne kastet bort kniven og unngått å drepe. Han dømmes derfor for overlagt drap. Og det virker skjerpende at dette skjedde på en åtte år gammel, liten pike.

Kjempet mot gråten

Viggo Kristiansen dømmes for å ha drept Lena Sløgedal Paulsen og for medvirkning til drapet på Stine Sofie Sørstrønen. Han satt stille og så ned mens denne delen av dommen ble lest opp. Men da dommeren gikk over til å lese opp detaljene omkring hans seksuelle overgrep og kikking, ble det for mye for ham. Han bet seg i kinnet, kjempet mot gråten og bøyde hodet helt med i bordplaten foran seg.

Målbevisste og lite berørte

Retten påpeker at de to dømte opptrådde målbevisste etter drapene, og virket lite berørte i tiden etterpå. Retten mener de to i liten grad lot alvoret i det de hedde gjort gå inn over seg.
Selv om det er kommet frem ting om Viggo Kristiansens oppvekst som viser at han har hatt det vanskelig blir han likevel dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no