skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Kristiansen endrer mye

Allerede ved begynnelsen av sin forklaring endrer drapstiltalte Viggo Kristiansen til mye i forhold til sine tidligere sparsomme forklaringer.

Publisert 26.04.2001 11:14.
Av Reidar Mosland

- I avhør har jeg sagt veldig mye galt, innrømmet Kristiansen da han skulle forklare seg om sine bevegelser drapskvelden.

Denne innrømmelsen kom da han skulle fortelle om bruken av sykkelen sin, mens han lette etter Jan Helge Andersen for å få nøkler til å låse seg inn i den bua der han hadde låst inne sine egne nøkler.

- Jeg husket feil

Han har beskrevet at han møtte Andersen ved den samme bommen på Eg-siden av Baneheia, der Jan Helge Andersen også har sagt at de møttes. Men etter dette har Kristiansen endret flere detaljer i forhold til tidligere forklaringer om dette møtet. Han begrunner det med at han tidligere har husket feil, og at det er lenge siden disse avhørene.

Han forteller at han fikk de nøklene han bad om av Andersen. Deretter gikk de og satte seg på et tregjerde like ved bommen. Ifølge aktor har han i tidligere forklaringer sagt at overleveringen foregikk et annet sted.
- Jeg husket feil, unnskyldte Kristiansen.

Han er likevel samstemmende med det Andersen har sagt om møtet med en av lederne i "Onsdagsklubben", en kristelig klubb de begge hadde gått i. Lederen prøvesatt i følge Kristiansen hans fine og velutstyrte sykkel.

- Jeg dro tilbake til bua

Kristiansen forklarte i dag at Jan Helge Andersen etterpå bestemte seg for å ta en løpetur alene fordi HV-treneren hans ikke kom.

- Ville du ikke løpe selv?

- Den dagen du ser meg løpe, da har jeg tørna, svarte Kristiansen, som hevder at han røyker så mye at han ikke kan løpe mer enn fem meter.
- Løping er ikke en av de sterkeste sportene jeg har, la Kristiansen til, og fortalte at han dro tilbake til bua, låste seg inn med Andersens nøkkel, og stelte sykkelen sin der inne.

- Når det gjelder syklene mine så er jeg veldig nøye. Mange sier at jeg er veldig ekstrem, sa Kristiansen og forklarte aktor om nødvendigheten av å smøre sykler godt.

Endrer tidligere oppgitte tidspunkt

Viggo Kristiansen hevder at han kom til bua ca 18.30 og var der rundt en time. Deretter gikk han opp på trappa hjemme, tok seg en røyk, og sendte en tekstmelding til ei jente han navnga for retten.

- I tidligere forklaringer har du sagt du være i bua til 19.00, kommenterte aktor.

- Jo mer jeg har lest i media og hørt om saken så har jeg kommet til at tidspunktene må være feil, svarte Kristiansen, og la til at i følge kriminalsjef Arne Pedersen må han jo ha tatt feil av tidspunktene han oppga for drapskvelden.
- Jeg så ikke på klokka da. Tida bare fløy, sier Kristiansen og viste til at etterforskerne har konfrontert ham med klokkeslett som ikke stemte.

Aktor gjentok at 13. september, dagen han ble pågrepet, sa han at han var i bua til 19.00.
- Du kan si at den dagen var jeg ganske pressa, svarte Kristiansen.

Sendte kjærlighetshilsen til ukjent jente

Aktor, førstestatsadvokat Dahl, var opptatt av tekstmeldingene han sendte til den navngitte jenta. Tekstemeldinger som er sendt på det tidspunktet jentene ble drept. I tillegg til meldingen klokken 19.30 sa Kristiansen i dag at han også sendte en melding rundt 19.00. Den hevder Viggo Kristiansen han sendte mens han stod utenfor bua ved hjemmet hans.

Den ene av disse meldingene var en kjærlighetserklæring på engelsk: "I must be born under a lucky star to find a girl like you.." begynte den.

Men Kristiansen innrømmet at han ikke kjente jenta. En venn av ham hadde begynt å sende meldinger til jenta via hans telefon. Nå hadde han selv fortsatt. Han sier han har snakket med jenta noen ganger, men at han aldri har sett eller møtt henne.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no