skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Jan Helge Andersens forklaring

- Det vil jeg, sa Jan Helge Andersen da rettens administrator, sorenskriver Jørn Ree, kvart over ett i formiddag spurte om han ville forklare seg. Dermed kunne aktor Edward Dahl begynne den første utsprørringen av de to tiltalte i Baneheisaken.

Publisert 23.04.2001 13:39. Oppdatert 24.04.2001 17:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Andersen svarte innledningsvis bekreftende på at han stod fast ved det han hadde sagt i politiforklaringene tildligere.

Han kunne ikke huske om han snakket med Viggo Kristiansen tidligere på drapsdagen, men aktor viste til at utskrifter viser at det ble ringt fra Viggos mobiltelefon til hans rundt klokken 12.00 på formiddagen. Det ble også ringt fra Jan Helges hjemmetelefon til Viggos mobil på omtrent samme tid. Jan Helge kunne ikke huske dette. Han var egentlig på skolen denne dagen, men hadde ikke full dag.

Han spiste og så en film før han gikk ut kvart på seks om kvelden. HV-gruppen han var med i pleide å trene på fredagene, i blant ved Svarttjønn, forklarte den kraftig bygde 20-åringen.

-Normalt får vi beskjed fra HV-en på tirsdagen, forklarte Jan Helge Andersen, som ikke hadde fått noe beskjed denne dagen, men satset på at det var trening ved Svarttjønn i den delen av Baneheia som ligger mot Egsområdet.

Han gikk først en tur rundt Svartjønn og så tilbake til en bom ved en parkeringsplass. Mens han ventet på andre HV-medlemmer kom Viggo Kristiansen syklende ned fra badeområdet ved Stampa i Baneheia.

-Viggo hadde "Faenskapsblikk"
Viggo Kristiansen.

Jan Helge Andersen har brukt første del av sin forklaring i retten i dag på å tegne et bilde av kameraten Viggo som den dominerende og aktive, som la opp ruta de skulle gå, og siden stoppet jentene og lokket dem med inn i heia. Da Andersen spurte hva kameraten ville med å stoppe de to jentene, fikk han - etter eget beskrivelse - et "faenskapsblikk" tilbake.

Drapskvelden klokken 18, en time før påtalemyndigheten mener drapene i Baneheia ble begått, satt Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen på en veibom på parkeringsplassen ved Svarttjønn på Eg. Der ble de tilsnakket av en de kjente som en leder av "onsdagsklubben", i følge Andersen. Han hadde løpt i heia og ble stående og snakke med dem om blant annet sykkelen til Viggo. -Den er ganske spesiell, sa Jan Helge og forklarte retten om en sykkel han syntes var fin med tykk ramme og dempere foran og bak.

- Var det tilfeldig at du og Viggo møttes der? spurte aktor.

- Viggo lette etter meg, fordi han hadde låst seg ute av Bua, svarte Jan Helge Andersen og henviste til ei bu utenfor hjemmet til Viggo Kristiansen. Ei bu de begge hadde nøkler til.

Viggo fikk nøkler, men ville ikke gå derfra. I stedet spurte han om de først skulle gå en tur.
- Hvorfor gjorde han det, i stedet for å få nøklene og gå tilbake til Bua, undret aktor.
Etterforskere utenfor bua til de to tiltalte.

- Det vet jeg ikke, svarte Andersen, som forklarte at de deretter gikk og lette etter en plass de kunne bruke til å ligge i telt. De hadde flere plasser i Baneheia og på Odderøya som de pleide å ligge i telt. Men ingen av stedene var i nærheten av Stampene der de gikk denne kvelden.

- Hvem var det som ville at dere nå skulle se etter en teltplass der dere gikk, spurte aktor.

- Det var Viggo. Det er han som stort sett tar initiativet, svarte Jan Helge Andersen, som hele tiden fikk peke på et stort kart ved siden av seg for å forklare hvor de hadde oppholdt seg i området.

Så to barn

De to kom frem til en knatt over badestranda ved 3. Stampe. Der så de to barn, som Andersen trodde var en gutt og ei jente.
- Tror du det var Lena og Stine Sofie dere så?
- Mye mulig, svarte tiltalte

Han mener at de bare stod et halvt minutt og så på barna, men husker ikke om de kommenterte dem.
De to tiltalte kameratene var nå i endel av Baneheia der Andersen hevder han ikke var så kjent.

- Det er jo nærliggende å spørre om dere lette etter en teltplass, eller om dere så etter barn - med tanke på det som skjedde? spurte aktor

- Nei, det var en teltplass, svarte Andersen raskt.
Etterforskere ved åstedet.


- Når dere var ferdig med å valse rundt der, og hadde funnet en teltplass. Hva gjorde dere da?
Andersen beskrev, og viste på kartet at de to ganger gikk gjennom det området som senere ble åstedet for drapene.
- Men på måten vi gikk her, så det ut som om Viggo visste hvor vi gikk, sa Andersen.

- Har du en følelse at han ville inn i dette området?
- Ja vi krysset gjennom, svarte Andersen og viste til måten kameraten gikk og ledet an.

- Han hadde liksom lagt opp løypa? undret aktor. Og fikk bekreftende svar fra Jan Helge Andersen.

Deretter forklarte Andersen, lavt og litt utydelig, at de stanset de to jentene. Det var Viggo som stanset og snakket med jentene som om han kjente dem.

Lokket med kattunger

- Hva ble sagt fra Viggo?
- Han sa at katta hans hadde løpt hjemmefra og hadde fått unger. Og han bad dem hjelpe. Det ville de gjerne, dersom de fikk bære.

Jan Helge Andersen sier han lurte på hva Viggo ville med dette.

- Men han så bare på meg. Han har mange slags blikk.
- Hva slags var dette? spurte aktor.
- Et slags "faenskapsblikk"

Ikke forbauset

Jan Helge Andersen ble ikke forbauset da Viggo Kristiansen lokket jentene med seg med en historie om kattunger. Aktor viste i dag til at han tidligere har sagt i avhør at han ble stående som et spørsmålstegn.
- Hva tenkte du egentlig?
- Ingenting.
- Synes jeg er rart. Du tenkte vel noe?
- Jeg trodde det var en fleip.
- Du har sagt i forklaringer at tankene "begynte å flyte". Hva mente du?
- Tankene fløt bort, sa Andersen, og mente han var i sin egen verden.
- Når Viggo setter i gang, så er det ikke noe som kan stoppe ham, forklarte Andersen, som likevel ikke visste hva kameraten skulle.

Tidligere misbruk

- Var tanken der at han skulle gjøre noe seksuelt mot dem?
- Var aldri tilstede.
- Har du sett ham forbryte seg mot noen mindreårige noengang?
- En gang, svarte Andersen mens Viggo Kristiansen på sin plass bøyde seg fremover og noterte heftig.
- Når så du dette, spurte aktor til Andersen?
- Et par år før. Vi lekte politi og røver med de små. Det er to blokker og en veranda helt nederst som ble fengsel. Det var ei jente med. Jeg fikk beskjed om å fange guttene og han skulle fange jenta. Jeg gikk forbi den andre blokka hvor jeg så jenta med buksa på kne, mens hun satt på en søppeldunk mens Viggo misbrukte henne, forklarte Andersen.

Løp etter

- Han så at jeg kom. Han begynte å løpe etter meg, og fikk tak i meg 10-15 meter unna. Og jeg måtte love å ikke si det til noen. For da skulle ikke han gjør det mer, sa Andersen, som la til flere detaljer fra hvordan Viggo Kristiansen fortalte at han hadde forgrepet seg på den da seks år gamle jenta.
- Tilbake til stien. Da dere traff jentene. Tenkte du at det kunne være seksuelt da dere lokket med jentene, spurte aktor og fikk igjen flere benektende svar fra Jan Helge Andersen, som sier han da ikke tenkte på den tidligere episoden.
- Jeg hører du sier det, men det kan jo virke litt rart, kommenterte aktor, statsadvokat Edward Dahl.
Andersen forklarte så om hvordan de sammen med jentene gikk opp til det som ble åstedet.
- Viggo gikk først, så jentene ved siden av hverandre, så jeg, forklarte Andersen, som fastholder at han fortsatt ikke tenkte på hva som skulle skje. Han var fortsatt i sin egen verden, hevder han.

Ville ta dem igjen

På vei opp måtte Andersen slå lens. Men han var rask og ville ta de andre igjen.
- Hvorfor ville du ta dem igjen, undret aktor.
- Vet ikke riktig, svarte Andersen som igjen benektet at han hadde tanker om hva som skulle skje.
- Var du inne på tanken om å stikke av?
- Nei.
- Hva var det neste som skjedde?
- Jeg så at Viggo hadde en kniv bak på ryggen. Han stod rett foran dem, mens de stod ved siden av hverandre. Nå begynte jeg å vurdere hva han egentlig hadde tenkt til. Da streifet tanken om at han kanskje ville forgripe seg på de, men jeg var ikke sikker, forklarte Jan Helge Andersen retten.

Morakniv

-Jeg ble paff og lamslått, sa Andersen.
- Tenkte du på at han ville bruke kniven?
- Ikke akkurat da, det var først da han begynte å føre kniven mot jentene, sa Andersen som i politiavhør har sagt at han tenkte at noen kom til å bli skadet helt fra han så kniven.
- Hadde jentene noen mulighet for å komme seg bort, spurte aktor?
- Nei, fra der de stod hadde de ikke sjanse, svarte Andersen.
- Hva slags kniv var det?
- En morakniv.
Andersen forklarte deretter retten hvordan Viggo Kristiansen på en "skarp og befalende" måte ga jentene beskjed om at de skulle kle av seg.
I tidligere forklaringer til politiet har Andersen sagt at Viggo Kristiansen truet jentene med at han skule drepe dem, hvis ikke de gjorde som han sa.
Baneheia.

- Jeg ble redd selv også, jeg hadde ikke sett Viggo sånn før, forklarte Andersen i dag.
- Hvorfor grep du ikke inn? spurte aktor.
- Redsel, svarte Andersen.
- Jeg var redd for Viggo. Plutselig stod han i skauen. Han hadde fått med seg to jenter og hadde trekt kniv, sa Andersen ikke kunne gi noen annen forklaring på hvorfor han ikke grep inn med at han ble lammet.
- Hvor ble du så redd, da. Det var jo kameraten din?
- Når du ser bestekameraten din sånn, så helt annerledes...
- Hva gjorde ham så annerledes?

Var redd

- Du ser når Viggo blir mer og mer forbanna. Du ser det på ansiktsutrykket, og sånn...
- Vurderte du å gripe inn.. tenkte du "nå må jeg stoppe ham"?
- Alt av tanker bare raste gjennom hodet, svarte Jan Helge Andersen, som sier han var redd for temperamentet til kameraten som hadde truet ham før.
- Jeg var redd for hva som kunne skje med meg og jentene.
- Var det en grunn til at du ble - at du var redd for hva som ville skje med jentene?
- Ja, var redd for alt det, sa Andersen som en forklaring på hvorfor han ikke gikk sin vei.
- Skjønte jentene noe av hva som skulle skje? spurte aktor.
- Det gjorde de vel, svarte Andersen, som så begynte å forklare hva jentene sa og hvordan de reagerte på truslene som nå utspilt seg rundt dem etter at de ble truet til først å kle av seg, og siden kle på seg igjen.
På dette tidspunktet forlot moren og stefaren til Stine Sofie Sørstrønen rettssalen, mens en rystet forsamling hørte videre på beskrivelsen av de brutale handlingene. - Men hvorfor prøvde du ikke å stanse Viggo, spurte aktor - som han hadde gjort flere ganger i Andersens forklaring.
- Det er noe jeg prøver å finne ut av selv, svarte Andersen, som var redd for den bråsinte kameraten og mener han selv ikke hadde hatt stor sjanse til å slippe unna Viggo Kristiansen, dersom han hadde prøvd å stikke fra ham.

Snudde seg bort

Selv hevder han at han snudde seg bort da Kristiansen voldtok den ene jenta.
- Jeg trakk meg mer inn i kaoset i hodet mitt, forklarte Andersen, som sier at han deretter ble truet med kniven av Viggo Kristiansen og rispet i armen.
Det siste Jan Helge Andersen fikk sagt før retten avsluttet i dag, var at beskjeden han fikk fra den truende kameraten var: - Du skal voldta jenta.




Reidar Mosland

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no