skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Ber om ti års fengsel for forsettlig drap

Jan Helge Andersen. (Tegning: Arild Fredriksen).
Jan Helge Andersen. (Tegning: Arild Fredriksen).
Forsvarsadvokat Ben Fegran har bedt byretten i Kristiansand om bare å dømme Jan Helge Andersen for forsettlig drap mot en av jentene i Baneheia 19. mai i fjor, og for utuktig omgang. Tiltalen lyder på to overlagte drap og voldtekter.

Publisert 23.05.2001 15:15. Oppdatert 23.05.2001 15:28.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Reidar Mosland

Fegran mener også at det ikke foreligger særdeles skjerpende omstendigheter for hans klient, fordi han ble truet på livet og tvunget til drapet.
Forsettlig drap har en øvre strafferamme på 15 års fengsel, mens overlagt drap kan gi 21 års fengsel.
Fegran mener det vil stride mot den almenne rettsfølelse dersom det ikke skilles i straff mellom Andersen og Kristiansen.
Hvis aktors versjon av saken blir lagt til grunn mener Fegran det er riktig med 15 års fengsel for Jan Helge Andersen. Skal Andersen selv bli trodd, bør straffen bli på ti års fengsel.
Advokat Ben Fegran ber også om at hans klient ikke ilegges sikring, og ellers dømmes på mildeste måte på grunn av sin tilståelse og det avhengighetsforholdet han var i til Viggo Kristiansen.

"Jeg skal drepe deg"

- Viggo kunne gjerne si "jeg skal drepe deg", sa Fegran for å understreke at Andersen ikke kunne forutsett at kameraten virkelig skulle drepe. Fegran understreket i sin prosedyre at det ikke er noe holdepunkter for å hevde at Andersen medvirket til det første drapet, som han har forklart at Viggo Kristiansen utførte. Det kom i følge Fegran fullstendig overraskende, samtidig som Andersen da satt så langt unna at han ikke kunne hindret det.
Jan Helge Andersen har forklart både i politiavhør og i retten at han satte seg et stykke unna mens kameraten forgrep seg på den ene jenta, fordi det var "et kaos" oppe i hans eget hode. Fegran mener han må bli trodd også på denne delen av sin forklaring.

Andersen ble beordret

Aktor mener denne passiviteten er like straffverdig som det Viggo Kristiansen gjorde. Det mener Fegran er feil. Når det gjelder det neste drapet, så sier Fegran at Andersen ble beordret til dette, etter at Viggo Kristiansen har stukket en kniv i siden på ham, og så gitt ham kniven.
- Da er vi fremme til det ved tragedien i Baneheia som er vanskeligst å forstå. Hvordan kan er person ta imot kniven, uten å hive den bort så langt han kan? Det er forferdelig vanskelig å fatte, sa Fegran til retten, mens han klient bøyde seg rundt og så spørrende på sin forsvarer.
Fegrans svar er at det alltid er vanskelig å forstå hva som foregår i tankene til en gjerningsmann, noe som også påpekes i juridisk litteratur.

Frykt og kaos

- I dette tilfellet skyldes det frykt hos Jan Helge, det at han selv sier han har "kaos" i sitt hode, sier Fegran og legger til:
- Så spør vi Jan Helge i retten (etter første drapet). Hva tenkte du da? Da svarer han "da blir det enda mer kaos oppe i hue". Men han tar imot kniven, han legger merke til at den er blodig og ser merker på den. Hva viser det? Det viser detaljrikdommen idet han forteller, det viser hans troverdighet, sa Fegran som mener han burde ha kastet kniven.
- Men det sentrale er ikke hvordan vi oppfatter situasjonen, men hvordan Jan Helge oppfatter den, sa Fegran til retten. Og la til at Andersen var handlingslammet og overveldet av kameraten, i det han deretter selv drepte den andre jenta.

Erstatningskravet

Når det gjelder kravene bør Jan Helge Andersen idømmes oppreisningskrav på 150.000 kroner til hver av foreldrene til den ene jenta han drepte, men ikke til foreldrene til den andre, i følge Fegran.
Han bør også betale erstatnig for endel av utgiftene og de tapte arbeidsutgiftene til foreldrene til den jenta han tok livet av, i følge Fegran.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no