skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Påstand om 21 års fengsel

Aktor Edward Dahl i retten i dag.
Aktor Edward Dahl i retten i dag.
Aktor har lagt ned påstand om 21 års fengsel for begge de to drapstiltalte i Baneheiasaken.

Publisert 22.05.2001 13:03.
Av Reidar Mosland

Førstestatsadvokat Edward Dahl, sa i sin sluttprosedyre at Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen begge må dømmes til lovens strengeste straff for drap under særdeles skjerpende omstendigheter.
- Det helt vesentlige er at to barn er frarøvet livet, og hva det har betydd for de pårørende, sa aktor om straff og sikring av de to tiltalte, som han mener utførte drapene totalt uten følelser.

Voldtekt og drap

Stine Sofie Sørstrønens grav.
-Det er en spesiell sak på alle måter. Det dreier seg om voldtekt og drap av to barn, og det er en sak som har vakt stor medieinteresse. Aktor understreket at retten imidlertid må ta hensyn til det som er kommet frem i rettssalen, ikke utenfor.
- Det var bra at Viggo Kristiansens mor møtte i retten. Det var viktig og riktig å få det innblikket i Viggo Kristiansens oppvekst som hun ga, sa aktor.
Straff skal i følge aktor både sørge for at den dømte ikke gjør dette igjen, men vel så viktig; å påvirke andre til ikke å begå en sånn handling som straffen gjelder.
- De som vil begå en sånn handling skal vite hva som venter, sa aktor, og minnet om samfunnsnormen om at "du skal ikke drepe".

Gjenopprette balanse

Aktor viste videre til at straffen også skal gjenopprette en slags balanse mellom rett og urett, mellom barnas krav på et videre liv og den urett som ble påført dem.
- Dette er ikke hevn, men et forsøk på å balansere rettferdigheten. Derfor blir straffen en symbolhandling både for de tiltalte og for de pårørende, sa aktor.
Når det gjelder skjerpende omstendigheter i saken pekte han på at jentene var sjanseløse, da de ble med opp i skogen.
- Begge de tiltalte hefter for voldtektene, selv om Viggo Kristiansen var den som utførte dem. Begge jentene på åtte og ti år skjønte hva som skulle skje. Det var en hjerteskjærende behandling av to barn, som vitner om total følelsesløshet og mangel på empati, hevdet aktor.

Målbevisst

- Det som skjedde etterpå var målbevisst. De ble skjult effektivt på åstedet, sa førstestatsadvokaten, etter mer detaljert å ha gjennomgått drapshandlingene.
Aktor vil derfor ha de to dømt for å ha drept under særdeles skjerpende omstendigheter.
- For det første gjelder det drap av to små barn. For det andre var det en svært målbevisst rekkefølge; de skulle først voldtas og deretter drepes. Det foreligger tre grunnlag for å anvende lovens strengeste straff; overlegg, at man forsøker å skjule drapet og at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Ett av disse momentene er nok til å bruke lovens strengeste straff, her foreligger det tre, sa aktor som ikke har funnet formildende omstendigheter for de to tiltalte.
Viggo Kristiansen var i hovdesak hovedmannen som utførte voldtektene og ledet drapene. Likevel mener aktor det er vanskelig å skille mellom de to.
- For kan Jan Helge Andersen idømmes noe annet en 21 års fengel, dersom han er skyldig etter tiltalen? spurte aktor.
- For hvis han må idømmes lovens strengeste straff, så er det ikke rom til noen forskjellsbehandling for Viggo Kristiansen, sa aktor som grunnlag for sin påstand.



Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no