skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Aktor hamrer videre på Andersens skyld

Jan Helge Andersen i retten.
Jan Helge Andersen i retten.
Jan Helge Andersen er i følge aktor medskyldig i begge drapene og voldtektene, og han gjorde det med forsett og overlegg.

Publisert 22.05.2001 10:05. Oppdatert 22.05.2001 10:33.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Reidar Mosland

- Det er en hån mot disse jentene og all rettsfølelse, dersom en person skal kunne la være å gripe inn i denne situasjonen og gå fri, sa aktor, om Jan Helge Andersens passivitet ved det første drapet.
- Det hele greia dreier seg om, er hva som foregikk oppe i hodet på Jan Helge Andersen på dette tidspunktet, sa aktor, førstestatsadvokat Edward Dahl, da han tirsdag fortsatte prosedyren, med å beskrive drapshandlingene i Baneheia 19. mai i fjor.

Visste hva som ville skje

Aktor Edward Dahl.
Aktor hevder at Andersen visste hva som ville skje; misbruk og drap. Han har selv fortalt at han spurte Viggo Kristiansen om hva som ville skje, da de stoppet jentene på stien, men at han bare fikk "faenskapsblikket" tilbake. Han har også tidligere sett Kristiansen forgripe seg seksuelt på små barn.
- Han kunne sagt til jentene, gå heller hjem. Det med kattungene er ikke sant, sa aktor, og viste til lokkingen av jentene for å få dem opp i heia.
- Men han gjorde det ikke. Fra dette øyeblikket var jentenes skjebne beseglet, i og med at Jan Helge Andersen tok det standpunktet han gjorde. Fra dette tidspunktet tok Andersen på seg et ansvar, fordi han medvirket til at disse to jentene ble brakt med, argumenterte aktor, som også hevdet at Andersen, som gikk bakerst, kunne snudd, men han skyndet seg istedet for å ta dem igjen da de gikk mot drapsstedet.

Ikke spøk lenger

- Og han har sagt "nå var det ikke spøk lenger, her kommer noen til å bli skadet", sa aktor om situasjonen, etter at Viggo Kristiansen skal ha trukket frem en kniv.
- Nå starter en prosess for Jan Helge Andersen, som utvikler seg fra forsett til overlegg, sa aktor, som deretter beskrev hvordan jentene blir tvunget til å kle av seg, og at Jan Helge Andersen sier han oppfatter at det kan skje drap.
- Han kunne grepet inn, han kunne sagt "dette vil jeg ikke være med på". Han kunne hjulpet jentene. I stedet lar han Viggo fortsette. Han valgte altså å la være, sa aktor som også undret seg over at Andersen på dette tidspunktet sa at han var redd.

Ikke truet tidligere

Aktor viste til at Kristiansen ikke tidligere hadde truet kameraten, og at dersom det var redselen for selv å bli skadet som fikk Andersen til å la være å gripe inn, så burde han jo ha større grunn til å være redd for hva som ville skje med jentene. Det var dem Kristiansen - i følge Andersen, truet med å drepe.
En av de viktigste uttalelsene fra Andersen er i følge aktor, at han da var inne på tanken på at det kunne ende opp med drap. Og at denne tanken var ubehagelig. Det gir i følge aktor grunnlag for å dømme ham for å ha gjort noe med forsett.
- Han har altså tenkt tanken om at det kan ende med drap. Og "forsett" dreier seg om sansynlighet for at noe kan skje, hevder aktor.

Medvirkning

Kravet om medvirkning tilsier at han er med, at han forstår, og at Viggo også vet at han er med, sa aktor, som mente å påvise at forklaringen til Andersen, og replikker fra Kristiansen på en fest, om at det vel må være to for å klare dette, tilsa at Kristiansen visste at kameraten var med.
- Fra det øyeblikket var Jan Helge Andersen medskyldig i det drapet som Viggo senere begår, hevdet aktor.
- Ved å sitte der må han gjerne håpe at Viggo ikke begår drapet, sa aktor, som imidlertid understreket at hvis Andersen skulle fri seg fra ansvaret, måtte han gripe inn.
- Redselen og kaoset i hodet, er ingen forklaring og unskyldning for at Andersen ikke skal være medskyldig, hevdet aktor.

Deltar selv

- Så kommer situasjonen da Jan Helge Andersen selv deltar, fortsatte aktor, som godtar at Andersen kan ha blitt rispet med kniv og truet av Kristiansen, slik han forklarer. Men han mener heller ikke at dette fritar for ansvar.
Aktor understreker at Andersen holdt tett om sitt eget overgrep i halvannen måned. Han viser derfor at han kan snakke usant og ikke alltid er troverdig. Beskrivelsen av hvor truet han ble, er derfor ikke nødvendigvis sann. Uansett mener aktor at det ikke er viktig.
Etter at Andersen, i følge egen forklaring, har forgrepet seg mot den ene jenta, fortsetter Kristiansen med voldtekten av den andre jenta.
- Her kommer den andre viktige replikken hans. Han sier at han "håpet Viggo ikke ville drepe dem", sa aktor som påpekte at han vurderte drap som utgang, men håpet det ikke ville skje. Igjen bindes Andersen som medskyldig, som en som kunne ha grepet inn. Men likevel tar han det standpunktet, at han vil bli, og ikke gjøre noe.

Hovedmannens rolle

Kart over Baneheia.
- Så kommer den situasjonen der han får hovedmannens rolle. Der han selv dreper den andre jenta, sa aktor, som mener at dette drapet begås med overlegg, med avveininger for og imot.
- Han får selv drapsvåpnet i hendene. Han studerer kniven, og gir i retten detaljer om hvordan den ser ut. Han sier selv at han veier for og imot, og vurderte å stikke kameraten eller kaste kniven, sa aktor, og hevder at han ikke hadde hatt noen problemer med å kaste bort kniven i dette tette krattet, uten at den ble funnet.
- Men det viktige er, at han har vurdert dette, formante aktor for retten.
- Han har hatt tid til å tenke for og imot, og han har tatt et standpunkt. Har man ikke lov til å kreve at han prøver, når det står om å redde livet til jentene. Han kunne jo gått så langt at han hadde stukket kniven i magen på Viggo, sa aktor.
- Men nå har han bestemt seg, og nå setter han seg i den situasjonen vi vet han har beskrevet. Og han dreper den andre på en måte som er forenelig med det de sakkyndige har beskrevet. Og nå er skyldspørsmålet for Jan Helge Andersen slutt. Det er avgjort når han er kommet så langt, sa aktor, som også påpekte overfor retten, at Andersen hadde vist få følelsesmessige reaksjoner under avhør og rekonstruksjon.










Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no