skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
baneheia_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Baneheiasaken Sist oppdatert 15:37
NYHETER I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
Redaksjonen:
Tlf 23 04 21 20
Nyhetsredaktør:

 

Kristiansen ikke sinnsyk

Rettspsykiatrere har konkludert med at drapstiltalte Viggo Kristiansen ikke er sinnsyk, men har mangelfullt utviklede sjelsevner.

Publisert 14.05.2001 12:34.
Av Frank Mersland

- Kort straff vil neppe endre personligheten

Rettssakkyndige Kjell Noreik leste i formiddag opp rapporten som mener at dersom Viggo Kristiansen ikke blir kjent skyldig etter tiltalten og får en kortere straff vil personligheten hans neppe ha endret seg. Men får han en straff over ti år er det vanskelig å si om det er noen gjentakelsesfare.

I et over seksti sider langt dokument har de to rettsakkyndige Kjell Noreik og Jofrid Nygård gjort rede for hva som har kommet fram i fire samtaler med Viggo Kristiansen. Samtalene fant sted i november og desember i fjor.

Tok sinnet ut mot faren

Psykiatreren fortalte at Viggo Kristiansen er den yngste av tre brødre og at den drapstiltalte oppfattet familien som omsorgsfull og god. Da Kristiansen var 13-14 år ble det konstatert at han led av MBD (Minimum Brain Dysfunction). Kristiansen ble mobbet på skolen og hadde etter eget utsagn "problemer med tenkefag". Mye av sinnet tok han ut mot faren.

Liten kontakt med kvinner

Om Kristiansens omgang med kvinner sa Noreik at han har hatt få - om noen kontakter med jevnaldrende kvinner. - Han har riktignok sagt at han har hatt vanlig samleie med tilfeldige kontakter. Det har vi bare hans egne uttalelser på, sa Noreik. Rettspsykiatreren er professor i sosialmedisin og har vært sakkyndig i norske rettsaler i førti år.

- Mer umoden enn pedofil

Kristiansen har delvis tilstått seksuelle overgrep mot en mindreårig pike. Noreik betegnet tiltaltes seksualitet som umoden og kaotisk. På spørsmål fra aktor, førstestatsadvokat Edvard Dahl, om Kristiansen har pedofile trekk, sa Noreik at han oppfatter tiltaltes seksualitet som mer generelt umoden enn pedofil.

Vanskelig å si noe om gjentakelsesfaren

Aktor ville også vite om psykiatreren kunne si noe om gjentakelsesfare. Noreik sa at det er vanskelig å vite hvordan en person utvikler seg over tid.

- De som får lange straffer blir gjennomgående merket av dette. Det vanligste er at langtidsfanger ikke klarer å tilpasse seg virkeligheten og blir uføretrygdede når de kommer ut. Andre utvikler stoffavhengighet, mens enkelte til en viss grad klarer å opparbeide seg en rimelig sosial situasjon, sa Noreik.

Aktor ville vite hvordan faren for gjentakelse var derom Kristiansen ble dømt etter tiltalen.

-Det å gjenta drap forekommer sjelden i Norge. Det har skjedd tre fire ganger i vår levetid. Seksuelle overgrep gjentas atskillig hyppigere. Skulle han få en lang straff (tosifret antall år), så er det vanskelig å si om det er fare gjentakelse. Dersom han ikke finnes skyldig etter tiltalen og får en kort straff, så vil jeg anta at personligheten hans er lite endret i løpet av den tiden han soner.
Kristiansen har overfor de sakkyndige beskrevet seg som rastløs. Denne rastløsheten skal ha avtatt noe de senere år.

Ingen symptomer på sinnsykdom

Vi har ikke funnet noen symptomer på sinnsykdom i våre samtaler med tiltalte. Han virker enkel og viser manglende forståelse for noen begreper. Han har en IQ på 83. Dette ligger innenfor normale variasjonsnivået for intelligens. Det er lavt, men det ligger innenfor normalen, understreket Noreik.

De sakkyndiges rapport gir heller ikke rom for at Viggo Kristiansen kunne opffattes som en mann med varig svekkede sjelsevner.

- Han har blitt oppfattet som en einstøing som har foretrukket på leke med mindre barn. Vi har under tvil kommet frem til at han har en alvorlig personlighetsforstyrrelse.

Her henviste Noreik til en diagnose som hadde navn F60.3.

-Diagnosen sikter til at tiltalte lider under en emosjonell personlighetsforstyrrelse. Diagnosen legger også vekt på at tiltalte har en del umodne trekk og utviser en aggressiv holdning. Denne diagnosen vil bli betydelig forsterket dersom Kristiansen blir dømt etter tiltalen, sa Kjell Noreik.

Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no