skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Enighet om utvannet tjenestedirektiv

EU-lederne støtter et kompromiss i dragkampen om hvor mye man skal liberalisere handel med tjenester i EU og EØS-landene.

Publisert 24.03.2006 17:33.
EU-landenes stats- og regjeringssjefer gikk på EU-toppmøtet i Brussel fredag langt i å si ja til det utvannede tjenestedirektivet som EU-parlamentet vedtok forrige måned.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen betegnet det som et «meget viktig politisk gjennombrudd». Tysklands forbundskansler Angela Merkel var også svært positiv.

– Det er et meget, meget godt kompromiss, sa Merkel.

Kompromiss

Østerrikes forbundskansler Wolfgang Schüssel sa at hans land, som har EU-formannskapet dette halvåret, har kjempet hardt for at den endelige utgaven av direktivet skal bygge på EU-parlamentets kompromiss.

Flere land, deriblant Storbritannia, Irland og flere av de nye EU-landene i øst, har vært misfornøyd med kompromisset og uttrykt et ønske om et mer liberalt regelverk.

Det har møtt sterk motstand særlig i Frankrike, der forslaget til tjenestedirektiv fikk en del av skylden for at landet sa nei til EUs grunnlovstraktat i fjor vår.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso gjorde det under toppmøtet i Brussel helt klart at den eneste realistiske muligheten til å få et tjenestedirektiv, var ved å slutte opp om den utvannede kompromissløsningen.

Gjelder Norge

Tjenestedirektivet har som mål å åpne det indre markedet for tjenesteytelser, og det vil gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen. Den norske regjeringen har tidligere sagt at den ville vurdere å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen dersom direktivet ble for liberalt.

Den 4. april skal EU-kommisjonen legge fram et revidert forslag til tjenestedirektiv, som vil ta hensyn til Parlamentets endringer. Deretter skal det godkjennes av EU-landene, som nå altså langt på vei har gitt sitt samtykke.

(NTB-Kjetil Elsebutangen)


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no