skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
EU-parlamentet Strasbourg (AFP/Scanpix)
EU-parlamentet Strasbourg (AFP/Scanpix)

EU-parlamentet

Europaparlamentet er verdens eneste direkte valgte flernasjonale parlament. De 732 representantene velges ved direkte valg i alle medlemslandene.

Publisert 27.04.2004 12:37. Oppdatert 06.09.2004 13:38.
Av Benny André Johansen

EU-parlamentet er flerspråklig, og representantene er derfor avhengige av tolker for å forstå hva alle sier. Samtidig lever parlamentarikene i en nomadetilværelse: Deres hovedsete, der parlamentssalen ligger, er i Strasbourg i Frankrike, der de møtes rundt fire dager i måneden; de fleste komitémøtene skjer i Brussel; og mye av staben til parlamentet har sin base i Luxembourg.

Med EU-utvidelsen 1. mai 2004 ble antallet plasser i parlamentet økt fra 626 til 732 plasser. Det enkelte medlemslandet har et bestemt antall seter i parlamentet, men representantene grupperer seg etter partigrupper, ikke etter hvilket land de tilhører, når de tar sin plass i parlamentet.

Valg i juni

De nye europaparlamentarikerne - eller MEPs, som er forkortelsen på EU-språket ("Members of the European Parliament") - ble valgt for en femårsperiode i valget 10.-13. juni 2004.

Den konservative partigruppen EPP ble største gruppe under valget til nytt EU-parlament i juni i år. (Grafikk: NRK)


Valget gav et borgerlig flertall i parlamentet, der gruppen av konservative og kristeligdemokratiske partier, EPP ("European People's Party"), ble største partigruppe. Den spanske sosialisten Josep Borrell Fontelles ble deretter valgt til EU-parlamentets president, etter en avtale mellom EPP og sosialdemokratenes gruppe PES. I avtalen vil Fontelles lede parlamentet den første halvdelen av femårsperioden, mens EPP-lederen Hans-Gert Pöttering tar over presidentskapet i andre halvdel.

Jacques Santer og hans EU-kommisjon ble avsatt av EU-parlamentet i mars 1999. (Foto: AP/Scanpix)

Stadig mektigere

Britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher var blant de som kritiserte Europaparlamentet for å være et maktesløst "Mikke Mus-parlament", men de siste årene har parlamentet fått en stadig sterkere makt i EUs beslutningsprosess. Nå har det blant annet makt til å avsette hele kommisjonen, en makt den benyttet seg av til å avsette hele Santer-kommisjonen i 1999.

Med Maastricht- og Amsterdam-traktatene må det også godkjenne det meste av EUs lovgivning før det kan tre i kraft. Det er anslått at EU-parlamentet må godkjenne 80 prosent av EUs lover. Den skal også godkjenne EUs budsjett og regnskaper, og er et viktig forum for debatt om EUs politikk og prioriteringer.

LENKER

SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no