skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

EU-uro over Hviterussland

EU kaller valget i Hviterussland urovekkende og vil styrke sanksjonene mot regimet.

Publisert 20.03.2006 13:43.
Russiske aviser sier valgresultatet var forhåndsbestemt.

Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik styrer EU-landenes utenriksministermøte i dag. I bakgrunnen: EU-kommissær Margot Wallström. (Foto: Gerard Cerles/AFP/Scanpix)
– Den truende atmosfæren og hindringen av opposisjonens arbeid var urovekkende, sa Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik foran det månedlige utenriksministermøtet i Brussel mandag. Østerrike har for tiden formannskapet i EU.

– Ut fra hva vi allerede har sett, er det veldig sannsynlig at vi vil innføre visse tiltak, sier EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.

– Vi snakker nok ikke om økonomiske sanksjoner, men forlengelse av visumforbud vil ganske sikkert bli aktuelt, sa utenrikskommissæren til journalister under en pause i EUs utenriksministermøte mandag.

Polens viseutenriksminister Stanislaw Komorowski sa før møtet at man vil be om flere og tettere sanksjoner mot Aleksandr Lukasjenkos regime.

– Det er klart at valget i Hviterussland ikke var fritt og demokratisk. EU må handle, sa Komorowski til nyhetsbyrået Reuters før møtet. Men det var ikke ventet at utenriksministerne ville komme fram til endelige konklusjoner mandag.

82,6 prosent

President Lukasjenko ble offisielt gjenvalgt med 82,6 prosent av stemmene, nesten identisk med hva påståtte valgdagsmålinger viste allerede to timer etter at valglokalene åpnet søndag. En opposisjonskandidat sa søndag at det var gitt ordre om at Lukasjenko skulle vinne med minst 80 prosent av stemmene.

Opposisjonen sier den vil fortsette protestene etter at et møte søndag kveld i sentrum av hovedstaden minsk samlet over 10.000 demonstranter som protesterte mot valgfusk. Myndighetene hadde på forhånd truet med livsvarig fengsel eller dødsstraff mot dem som deltok på møtet.

Russisk kritikk

Russiske liberale aviser kom mandag med skarp kritikk av valget i nabostaten.

– Lukasjenko vant valget lenge før stemmegivningen var avsluttet, skriver Vremja Novostei.

– Valget i Hviterussland fulgte manus, skriver næringslivsavisen Vedomosti.

Den mer sentrumsorienterte Izvestia skrev at «ingen tvilte på hva resultatet ville bli».

– I løpet av sine år ved makten har Balka gjort alt for ikke å ha motstandere, tilføyer Izvestia, og bruker et vanlig kallenavn på Lukasjenko. «Balka» betyr «Far». Lukasjenko har sittet ved makten siden 1994.

(NTB-Reuters-AFP)


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no