skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Småstat tar lederroret

Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker skal samarbeide tett med EU-kommisjonens president José Manuel Durão Barroso det neste halvåret. (Foto: Reuters/Scanpix)
Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker skal samarbeide tett med EU-kommisjonens president José Manuel Durão Barroso det neste halvåret. (Foto: Reuters/Scanpix)
Et av Europas minste land, Luxembourg med sine 460.000 innbyggere, tar over lederroret i EU. Nå skal landets statsminister regjere over 450 millioner mennesker.

Publisert 04.01.2005 16:43.
Av Benny André Johansen

Luxembourg tok over formannskapet i EUs ministerråd fra Nederland ved nyttårsskiftet, og ble straks kastet ut i storpolitikken:

Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker er blitt EU-formann. (Foto: AFP/Scanpix)
Nå har det luxembourgske EU-formannskapet innkalt EUs utenriks-, utviklings- og helseministere til et ekstraordinært toppmøte i Brussel førstkommende fredag, etter flodbølgekatastrofen i Asia.

EU-formannskapet: Innkalling til ekstraordinært møte

EU-sjef et halvt år

Luxembourg skal lede EUs formannskap ut dette halvåret. Dermed kan landet sette sterk preg på EUs politiske retning og prioriteringer i månedene fremover. Årsaken er at formannskapslandet prioriterer dagsordener og saksområder for arbeidet i EU, og leder alle ministerrådsmøter og toppmøtene med stats- og regjeringssjefene i de 25 EU-landene.

Luxembourgs EU-formannskap: Se hjemmesiden her

EU-formannskapet: Viktigste hendelser dette halvåret

EU-formannskapet: Prioriteringer og saker

Mens spørsmålet om det skal innledes medlemskapsforhandlinger med Tyrkia opptok mye av det nederlandske formannskapet, er det ventet at Luxembourg – med statsminister Jean-Claude Juncker i spissen – vil bruke mye tid og energi på pengespørsmål:

Et EU-budsjett for perioden 2007-2013 må loses i havn, og stabilitetspakten i euro-området må styrkes. I tillegg må EU anstrenge seg sterkt for å oppnå målene om å bli verdens mest konkurransedyktige økonomi innen 2010.

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn legger fram landets prioriteringer som EU-formann. (Foto: Reuters/Scanpix)

Mye å gjøre

Statsminister Juncker bør være godt egnet til å lose de økonomiske utfordringene havn; i tillegg til å være statsminister, er han også finansminister.

Men arbeidsoppgavene han nå går i møte, kan virke uoverkommelige: I tillegg til økonomiske spørsmål, må han også forberede besøk av USAs president George W. Bush i Brussel i slutten av februar, og han skal være med under åpningen av medlemskapsforhandlinger med Kroatia i mars, samt under avslutningen av medlemskapsforhandlingene med Bulgaria og Romania måneden etter.

I tillegg vil spørsmålet om Tyrkisk EU-medlemskap være et sentralt tema i den politiske debatten i EU-systemet.

Nødhjelp til Asia

I tillegg kommer en rekke andre oppgaver – de enorme utfordringene knyttet til å samordne EUs hjelpearbeid overfor flodbølgeofrene i Sør- og Sørøst-Asia er bare en av disse.

En rekke EU-land skal snart holde folkeavstemninger om EUs nye grunnlovstraktat. Ifølge EU Observer er Spania første EU-land i rekken, med folkeavstemning 20. februar.

Utfordringene står dermed i kø for det luxembourgske EU-formannskapet. Men om seks måneder kan Juncker og hans mannskap puste fornøyd ut: Da er det Storbritannia og statsminister Tony Blair som skal styre EU-skuta.

(Kilder: EU Observer, Financial Times, Reuters)

EUS FORMANNSKAP 
PeriodeFormannskapsland
1998, 1. halvårStorbritannia (UK)
1998, 2. halvårØsterrike
1999, 1. halvårTyskland
1999, 2. halvårFinland
2000, 1. halvårPortugal
2000, 2. halvårFrankrike
2001, 1. halvårSverige
2001, 2. halvårBelgia
2002, 1. halvårSpania
2002, 2. halvårDanmark
2003, 1. halvårHellas
2003, 2. halvårItalia
2004, 1. halvårIrland
2004, 2. halvårNederland
2005, 1. halvårLuxembourg
2005, 2. halvårStorbritannia (UK)
2006, 1. halvårØsterrike
2006, 2. halvårFinland
LENKER

SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no