skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Omstridt verneplan

Denne sommeren skal lauvskog-områder i hele Finnmark befares. Fylkesmannen har foreslått å verne tjueto områder for å bevare finnmarksnaturen. Men ikke alle steder blir forslaget like godt mottatt.

Publisert 28.06.2005 07:15.
Av Jenny Duesund

- Jeg er mildt sagt forundret over at de kan finne på å verne et område der det er elveforbygninger, høyspentledninger, privathus og slike ting, og at de ikke går på uberørte områder.

Leder i Rocchi grunneierforening, Bjørnar Pedersen, har mange med seg i protesten mot de kommende verneplanene. Av 22 områder med lauvskog som er foreslått vernet er det i Porsanger det er størst motstand mot planene.

På en tur i Rocchidalen i Porsanger kan du se et vell av sjeldne planter: gråorheggskog villrips og hegg, skogrøyrkvein, mjødurt og vendelrot. Her finnes myrhatt, stolpestarr, gråorvierskog og kratt, høgstaudebjørkeskog, molte, torvull og kvitlyng- og mere til. fylkesmannen mener det bør vernes. Fylkesmannen mener dette bør vernes. Pedersen mener de har vist at de kan ta vare på naturen selv. - Primært bør man gå på uberørt natur og ikke på kulturlandskap, sier han. - Lokalbefolkningen har vært i stand til å ta vare på dette selv.

I Rocchi protesterer bønder, jegere, fiskere og lokalbefolkningen for her finnes det også tradisjon for vedhogst, jakt, fangst og det finnes både rein og sauer på beite. Planen er nå på høring og i fylkesmannens høringsforslag tror man på kompromiss: "Gjennom en forvaltningsplan som blir utarbeidet i samarabeid med lokalbefolkningen, vil man kunne åpne for hogst i området", heter det blant annet i høringsutkastet.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no